Кунчев каза какво ни чака, ако още се дърпаме

Трябват 70-80 процента ваксинация

Кунчев каза какво ни чака, ако още се дърпаме | StandartNews.com

70-80% ваксинирани или ще губим по 50-100 души дневно. Това заяви пред ON AIR главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Вчера от ведомството разпоредиха на здравните инспектори да дават на прокурор нарушителите на противоепидемичните мерки. От думите на доц. Кунчев стана ясно, че ситуацията у нас ще се промени, когато всички осъзнаем колко е важно да преминем през тази епидемия, а не да разчитаме само на контрол, наказания и завеждане на дела.

"Има примери на абсолютно съзнателно и нарочно погазване на несъобразяване на законите. Когато има разпоредби, те са задължителни", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

Според него голяма част от собствениците на заведения протестират по-скоро срещу закъснялото и липсващо финансиране. 

Доц. Кунчев не скри разочарованието от това, че е срещнал сериозен отпор по отношение на въвеждането на задължителна ваксинация за здравните и социалните работници.

"Да разположиш една пандемия в предизборна кампания е много лошо. Да я разположиш в 3 поредни кампании е възможно най-лошият вариант. Каквито и мерки да препоръчваме, има една базисна истина - не достигнем ли 70-80% имунизация на населението, ние винаги ще сме на опашката, ще има нови вълни, ще препълваме болниците и ще губим по 50-100 души всеки ден", коментира още доц. Кунчев. 

По отношение на старта на учебната година, главният държавен здравен инспектор посочи, че разработените мерки са много добре обмислени и ще действат, но само ако се спазват. "Ако има носители и болни в обществото, разбира се, че ще ги има и в училище. Вероятно ще станем свидетели на леко повишаване на заразените. Въпросът е този процес да не води до масово заразяване на деца - 20-30%. Компромисното решение за носенето на маски е добро", смята доц. Кунчев.  

Епидемиологът коментира и изказванията в публичното порстраносто по отношение на качеството на ваксините. "Ако някой поставя под въпрос качеството на ваксините, значи той отрича реалността и не вижда какво става в света. 550 млн. дози са приложени в ЕС, 4 млрд. - в света! Ваксините не само са безопасни, а са най-доброто, което имаме в момента", категоричен е здравния инспектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай