Костинброд може да стане логистичен център на София

Костинброд може да стане логистичен център на София | StandartNews.com

- Ген. Войнов, избрахте да се върнете в политиката с движение "Напред, България". Какво ви привлече към идеите на партията?
- Още през 1994 г. при създаването на партията "Напред, България" Иван Славков отбеляза четири опорни направления за развитието на държавата - оттогава страната ни е изпълнила само една от тях - членството в ЕС. Не можем да говорим през цялото време защо децата ни вземат куфарите и заминават на Запад и да не даваме конкретния отговор. Отговорността трябва да се поеме от моето поколение, което не направи достатъчно, за да ги задържи в България. Да създаде у младите хора увереност и сигурност в бъдещето им в родината. Това, което наблюдавам при обиколките си по селата - тази сивота, това бездушие сред младите, ме притеснява - избрах тази партия, за да мога да дам нещо от онова, което съм видял в душите на хората последните 20 г.
- Като кандидат за кмет на Костинброд какви са конкретните проблеми на общината и какви практически решения за тях предлагате вие?
- Аз съм привърженик на веруюто, че трябва да се научим да уважаваме направеното от нашите предшественици. Последните години в Костинброд се наблюдава ръст на развитие - създаде се воден цикъл, изградиха се детски площадки. Всичко това е свързано с отделяне на финансови средства. Едновременно с това големите проблеми - чисто човешките, остават на заден план и искам върху тях да се акцентира. Много силно впечатление при обиколките по селата ми направиха мъждукащите лампи на самотно живеещите хора. Те също имат нужда от медицинско обслужване, както тези, които живеят на жълтите павета. Не може една община като Костинброд да няма вътрешноградски транспорт, който да ги свързва с мрежата за София, предвид че се намира само на 3 км от последния квартал на града. Какво пречи да се изгради жива транспортна мрежа, която да позволи на жителите да използват културните дадености на столицата? А не просто да превръщаме София в мегаполис. Преселението може да се изнесе към покрайнините и така да се намали натоварването върху столицата, създавайки условия за активно интегриране на периферните райони.
- Как разбирате участието на гражданите в управлението на общината и разрешаването на текущите проблеми?
- Най-големият проблем на местните избори е, че всички политически програми за управлението на малките населени места се пишат от партийните централи в София. Аз искам програмата да се пише от мегдана, където са живите хора. Да се гледаме в очите. Да кажат техните проблеми. Аз съм жител на община Костинброд и независимо от изхода на изборите, се ангажирам да създам граждански общински съвет, който да обсъжда и търси решения на реалните проблеми и грижи на обикновените хора. Защото в разговорите си с тях до момента виждам конкретни неща.
- Какви например?
- В едно от селата хората нямат вода четвърти месец и им я карат с водоноски. Хората не се оплакват, свикнали са да издържат. Друг пример са междуселските пътища. Не може да изглеждат като в близкоизточна държава след бомбардировки. Тези кметски управи трябва да бъдат близко до хората. Не просто да правят събирания с песни, кебапчета и вина, а да се отиде на разговор. Защото ако хората направят неправилния избор, тези кебапчета ще им горчат в продължение на 4 г.
- Костинброд се намира на една от основните пътни артерии на Европа, практически директна връзка между Стария континент и пазарите на Азия, как предлагате общината да се възползва от това?
- За мен Костинброд има потенциала да се превърне в логистичния център на София. Цялата логистика, складови бази, да бъдат съсредоточени там. Има шанс да се развиват и различни производства. С една топла транспортна връзка хората от София ще могат да пътуват и да работят в Костинброд. Градът може да стане странична база на столицата, без да става част от нея и да се обезличава. Да не забравяме, че Костинброд е разположен директно на връзката със Сърбия и Европа.
- Имате ли конкретни идеи как да се случи това?
- Tрябва да се спре с продажбата на общинска собственост, а общината да е равноправен партньор. Да участва с терена за складовите бази, а другите с инвестициите и печалбите за общината да се насочат към безплатен транспорт за ученици и пенсионери, за да могат тези, които са градили, и тези, които ще изграждат тази община, която допреди 40 г. беше село, да се възползват от благата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай