Колко са ни порязали с ваксините досега

Пфайзер нямат грешка до момента, Модерна наваксва през март

Колко са ни порязали с ваксините досега | StandartNews.com

Близо 160 000 ваксини по-малко от очакваното е получила страната ни през първите два месеца от годината. Това показва справка на здравното министерство, изготвена за „Телеграф“.

Заради производствени проблеми, доставките бяха намалени първо от „Пфайзер“, след това от „Модерна“, а сега и от „Астра Зенека“. Първата фирма обаче успя да навакса забавянето и до момента е изпълнила доставки за над 150 000 дози. Втората пък е успяла да осигури с 14 000 по-малко от предвиденото.

С фирмата обаче са договорени значително по-големи доставки през март, с които ще преизпълни поетия ангажимент към страната ни. Най-сериозен е проблемът с „Астра Зенека“.

Първоначално за февруари са били заложени 451 832 дози от Оксфордската ваксина. В последствие е направена корекция от производителя и очакваното количество е било почти наполовина по-малко – 261 997 дози.

Дори и с тази драстична промяна, фирмата не е успяла да се справи, като получените у нас ваксина до момента са 117 600 или със 144 397 по-малко.

В страната ни все още има налични количества и от трите разрешени за употреба ваксини. Според данните към вчерашна дата разполагаме с още около 39 000 дози от „Астра Зенека“ и с около 30 000 от „Пфайзер“-„Бионтех“

В четвъртък получихме и нова доставка с 12 000 дози от „Модерна“, като разпределението им започна веднага след пристигането. В събота се очаква нова пратка от „Астра Зенека“. Обещаното количество е от 52 000 ваксини, като 50% от тази доставка ще бъде разпределена за общопрактикуващите лекари.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай