Сряда,

Кои ограничения падат, ако удържим вируса

От: Редактор -
118
Кои ограничения падат, ако удържим вируса
A
A
A

Малко над 17 000 са ваксинираните у нас. Една седмица бяхме преди Франция, Нидерландия, Чехия. Тогава никой не каза браво”, това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Правим всяка една партида, която пристигне. Увеличаването на количествата следващите седмици и месеци е в пъти. Ние искаме количества за всички граждани. Интересът към ваксините е голям.

Само след месец ще имаме много ваксини и ще насърчаваме хората да отидат да се ваксинират. Големият проблем е да достигнем тези заветни 70% от населението, което няма да се случи до края на годината”, отбеляза той и припомни, че при препоръчителните ваксини досега не сме достигали и 40 процента.

„Има нетърпение при хората и аз ги разбирам. За мен няма никакво значение коя ваксина ще си сложим. Големият проблем е да докажеш на Европейската агенция по лекарствата, че продуктът ти е ефективен и безопасен”, подчерта главният държавен здравен инспектор.
 
„В момента сме в много добра ситуация. Успяхме да поставим инфекцията под контрол. Да си на 27-о място по заболеваемост е много добре, но трябва да успеем да задържим това.

Пипаме много внимателно. Разрешихме само отделни дейности в училищата и ВУЗ-овете. До края на януари поне ще е така. Ако продължим да държим ниски стойности, можем да започнем да мислим за промени в училищата, но не всички ученици наведнъж да бъдат пуснати, и за бизнесите.

В последните 4-5 избори, в които съм гласувал, ми е отнемало не повече от 10 минути. Ежедневно има много повече събития, където правим повече контакти и рискът е по-голям”, заяви доц. Кунчев.

„Не е проблем да осигурим маски, дезинфектанти, ваксиниране на членовете на комисиите”, категоричен бе той.

 


Имаме много основания за оптимизъм и немалко основания да сме внимателни и прецизни. Продължаваме да търсим баланса”, каза доц. Кунчев в отговор на въпрос ще има ли още разхлабване на мерките.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com