Когато иглите лекуват

Акупунктурата чисти отровите в организма

Когато иглите лекуват | StandartNews.com
  • Акупунктурата чисти отровите в организма

„Не, игли в никакъв случай, по-добре да боли, отколкото игли“. Нерядко сме чували такива реакции от хора, на които е препоръчана акупунктура. Смята се, че този тип медицина произлиза от Китай, но има и други типове терапия с игли - японска, корейска, виетнамска. Въпреки това у нас все повече специалисти по традиционна медицина препоръчват комбинирано лечение с игли, което да се съобрази и с медикаменти или йога.
А онези, които са минали през терапията, споделят, че болката е не по-голяма от тази, която би получил, ако убодеш пръста си на игла за шев, докато си решил да закърпиш някоя дреха.
Иглите, които се използват при акупунктурата,  са с много тънки върхове и се поставят в различни части на тялото. Идеята е, че така наречената енергия „чи“ се повлиява от натиск с игли в специфични точки на организма. Най-добре иглотерапията въздейства върху симптомите на болка – мигрена, постоперативни болки, но помага и на други болести. Според Световната здравна организация чрез акупунктура може да се лекуват и хронично обструктивна белодробна болест, коронарна болест на сърцето, диария при малки деца и вирусен енцефалит. В случаи на тежка травма иглотерапията не би трябвало да бъде основен метод, но тя е превъзходен начин за ускоряване на възстановяването, твърдят медиците. Разликата между източния и западен тип медицина и типа лечение е свързано с това, че единият възприема болестта посредством симптомите, а другият начин възприема проблемите на целия организъм, твърдят учените.    
Според нарколога доц. Соня Тотева иглите успокояват и повлияват проблемите на организма, като в същото време не натоварват черния дроб с допълнителен прием на медикаменти. Много добро е комбинирането на игли с лекуване на болката, особено след операция, както и за детоксикация на организма.
Акупунктурата въздейства особено при пациенти, които са зависими от алкохол, и същевременно имат панически и тревожни разстройства, както и депресии. При тях трябва особено да се внимава с предписването на лекарства, защото се развива двойна зависимост, използват се транквилизатори заедно с бензодиазепини, което уврежда черния дроб. Но при алтернативната медицина конкретно акупунктурата е с доказан ефект, има научни проучвания, които безспорно доказват ефекта й, казва Тотева. „Изхождайки от моя 30-годишен опит с този метод, има резултати на около 80 на сто, като желанието за употреба на алкохол и наркотици изчезва. Ако изкарат целия курс, който се състои от 10 до 15 сеанса, шансът да се повлияят от лечението с игли е много голям. Иначе лечението е за от 20 до 50 годишни. Няма някаква определена възраст, в която хората да се повлияят. Възрастовият диапазон е много широк. Ако говорим за наркотици, задължително е акупунктурата да се съчетае с психотерапия, която е необходима за лечението“, казва доц. Тотева.
При акупунктурата иглите, които се поставят, са основно по главата, по ръцете и по краката, като трябва да се поставят между 15 и 25 игли.  Понякога се поставят и постоянни игли, които трябва да останат по двадесетина дни. Те обаче нямат такъв ефект, както временните, защото се изчерпва механизмът на рецепторите, които отделят ендорфини – тоест веществата, които генерират положителни емоции и спасяват от депресия.
Китайската медицина използва точки, които се намират главно по ушната мида. Но като че ли боди акупунктурата, тоест тази по цялото тяло, е по-ефективна, казва доц. Соня Тотева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай