Ключовият момент на организма при ваксината

Това е имунният отговор

Ключовият момент на организма при ваксината | StandartNews.com

Необходима е по-голяма разяснителна кампания – да се обясни какъв е механизмът на ваксините, включително тези, които ще дойдат в България. Ако хората са достатъчно информирани, няма да изпитват притеснения как действа ваксината, как се изгражда имунен отговор, дали е подходяща за едно или друго състояние. Това мнение изрази пред БНР имунологът д-р Цветелина Великова от УМБАЛ „Лозенец” в София.

Специалистите трябва да изчетат публикувания набор от научна информация и да я представят на широката аудитория, подчерта д-р Великова.

Имунитетът, който създава ваксината, е важно да бъде изследван и да бъде проследяван, тъй като това ще определи колко пъти ще бъде поставена една ваксина на даден човек, поясни тя.

„Ако имунитетът е с трайност шест месеца, това означава, че два пъти в годината ще бъде поставена съответната ваксина или ще имаме т.нар. сезонни ваксини, каквито са при грип. Тъй като в момента пандемията е в своя разгар, не можем да преценим дали ще може тя да бъде приключена догодина или ще трябва по-дълго време във връзка с това, че няма достатъчен брой ваксини, които чисто практически не могат да бъдат произведени, доставени“, коментира имунологът в предаването „Преди всички“.

Типът ваксина не е от толкова голямо значение, колкото трайността на имунния отговор, подчерта д-р Великова. 

„Механизмът на ваксините е различен, но имунният отговор трябва да бъде еднакъв при всички хора, за да може да имаме еднаква ефективност. Тук разчитаме не само на хуморалния имунитет, който включва антитела, тук разчитаме и на задействане на имунните клетки, които да създадат един по-дълготраен имунитет“, поясни тя.

Д-р Цветелина Великова препоръчва смяна на ваксина, когато не е постигнат имунен отговор при дадена ваксина.

Относно т.нар. имунизационни паспорти, които биха давали достъп до определени места и услуги в бъдеще имунологът заяви, че „това създава много етични проблеми“.

„Ваксинацията трябва да бъде пожелателна, въпреки че всички знаем, че тя ще сложи край на пандемията. Според мен такива ограничения донякъде биха имали обратен ефект.“

Ако хората са по-запознати и информирани, няма да има нужда от такива репресии, допълни д-р Великова. Според нея ако се въведат имунизационни паспорти, съществува заплахата за поява на фалшиви такива.

По повод разпространяваното твърдение, че ваксините, съдържащи матрична или информационна РНК, се внедряват в нашата генетична информация и може да има предаване към децата, специалистът отбеляза, че това противоречи на всички биологични закони.

„Информационната РНК не преминава в нашата ДНК, не се свързва с нея. Тя просто „инструктира“ какъв протеин да произведем, срещу който имунната система може да създаде имунен отговор и след това се разгражда“, обясни д-р Цветелина Великова. 

В момента повечето ваксини, регистрирани в ЕС, са покрили изискванията за ефективност при минимални странични ефекти, каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай