Петък,

Киселото мляко помага при депресия

От: Стандарт -
130
Киселото мляко помага при депресия
A
A
A

Депресията е успешно излекувана при мишки, хранени с пробиотични бактерии, съобщава ново изследване, пише Obekti.bg. Бактерията, която са изследвали, е известната ни Лактобацилус, която откриваме в киселото мляко. Ролята на чревната микробиология като съществен фактор за психичното здраве е в центъра на изследователски интерес напоследък.

Учените открили, че когато мишките в изследването са били подложени на стрес, съставът на бактериите в червата им се променят. Основната промяна е намаляването на Лактобацилус, което е било свързано с депресивно поведение на мишките.

Храненето им с полезната бактерия почти изцяло е прекратило депрекивното поведение. Учените са открили механизъм за това как тази промяна в червата е довела до депресия (чрез метаболит, наречен кинуренин). Сега те възнамеряват да продължат да изследват ролята на кинуренин за депресията:

„Проведени са известен брой изследвания при хора голям брой при животни, които говорят за това как този метаболит, кинуренинът, може да повлияе на поведението. Той е продукт на процесите на възпаление",  казва Йоана Марин, първият автор на изследването.

"Но все още остава въпросът: Как тази молекула засяга мозъка? Какви са процесите? Това е пътят, по който искаме да поемем.“, допълва Марин.

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички