Хомеопати и масажисти ще доказват, че не са луди

В чужбина вече издават дипломи за "холистична медицина"

Хомеопати и масажисти ще доказват, че не са луди | StandartNews.com

Трябва да представят и тапии за завършени курсове

Хомеопати, масажисти, иглотерапевти и прочее алтернативни медици ще трябва да представят свидетелства дали се водят на така наречения "учет" в психиатрични болници.

Това са част от промените, които се предлагат в Закона за здравето, където основната цел е да бъдат намалени административните тежести за пациенти и граждани.

Единствените, които ще трябва да вадят допълнителни документи, са хората, които лекуват с нетрадиционни медицински практики. Сред тях са и масажистите. Всички те ще бъдат длъжни да представят документ къде и какви курсове са завършили, за да имат право да упражняват професията си.

Освен това онези, които не са български граждани, трябва да представят и свидетелство дали са били осъждани. За българите тази информация вече се набавя изцяло по електронен път от администрацията. В допълнение всички алтернативни лечители ще бъдат вкарани в специален регистър, където хората могат да видят дали човекът, предлагащ съответната терапия, действително е легитимен. Това важи и за хората, които лекуват чрез ирисова и пулсова диагностика, както и онези, които препоръчват лечебно гладуване.

За първи път държавата се опитва да въведе регламент в една област, където доскоро липсваше такъв. Неотдавна дори и учени от БАН, предимно в областта на медицината, се възмутиха от преекспонирането на хомеопатията и безкритичното заместване с хомеопатични лекарства на лечението на сериозни заболявания.

Академик Иван Юхновски заяви пред "Стандарт", че опитите една болка да бъде лекувана с подобни средства отлага сериозното лечение, особено ако се окаже, че в крайна сметка става дума за раково заболяване и е изгубено прекалено много време, след което пристъпването към лечение или операция вече е безсмислено. Десетки хора обаче се обръщат към хомеопатията в моменти, когато традиционната медицина е безсилна да им помогне.

Узаконяването на подобен тип лечение най-вероятно ще вкара в конфликт медиците и хората, които смятат, че имат правото да практикуват по-нетрадиционни лечения. Учените от БАН и част от практикуващите медици се възпротивиха и срещу това, хомеопатията да се превърне в част от действащите учебни програми в университетите, каквато е практиката в момента.  

В действителност част от действащите лекари в България практикуват и алтернативна медицина, например иглотерапия, но всички те ще трябва да доказват дали не могат да навредят на пациента си. Сред лекарите, които се борят със зависимости, има доста психиатри, които практикуват и акупунктура. Съществуват обаче и сайтове, където хора с минимална квалификация предлагат услугите си за лечение срещу значителни суми. Все по-често се налага държавата ни и да узаконява дипломи на завършили алтернативни медицински колежи в чужбина - например по холистична медицина. През миналата година е била валидирана диплома на човек, който предлага лечение чрез чист планински въздух. Тъй като университетът, от който е издадена, е бил легитимен, не е имало как да бъде отказано узаконяването на документа въпреки съмнителните методи на лечение. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай