Хиляди българи на опашка за болница

Приемът стартира в понеделник, всички ще минават през антигенен тест

Хиляди българи на опашка за болница | StandartNews.com

Над 1700 българи са записани в Националната листа за планов прием, пише "Телеграф". Близо три месеца болниците не поемат планирани пациенти, а единствено спешни и неотложни случаи. От понеделник обаче приемът ще бъде възобновен.

До това решение се стигна вчера по време на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха здравният министър проф. Костадин Ангелов и членове на Националния оперативен щаб.

„Добрите показатели, които имаме, ни позволяват отново да започнат плановите операции.

Има толкова много хора, които чакат за тях. Сега при тези данни не е нужно да чакате и края на месеца, понеделник или вторник, пускайте заповед и информирайте хората за възобновяването им“, разпореди премиерът Бойко Борисов.

Здравният министър още днес трябва да издаде заповед за възобновяване на плановия прием и плановите операции.

По време на редовния брифинг в Министерски съвет той обяви, че всеки пациент, който трябва да бъде хоспитализиран, ще минава през антигенен тест, който ще се прави на място в съответната болница.

„Ще изискваме отрицателен резултат от всеки гражданин, като тестването ще бъде безплатно“, посочи министър Ангелов.

В листата за планов прием са записани и пациенти, които трябва да бъдат подложени на оперативни процедури върху панкреас или черен дроб, тънки и дебели черва, както и при хернии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай