Хемороидите може да прикриват рак

Поне един от всеки десет души страда от този проблем

Хемороидите може да прикриват рак | StandartNews.com
Поне един от всеки десет души страда от този проблем

Болката в аналната област е сериозен проблем за голяма част от хората. Понякога тя е толкова силна и продължителна, че страдащите не могат да водят нормален начин на живот. Най-честата причина е неголяма раничка, която се намира в самия изход на дебелото черво. Нарича се фисура и представлява продълговато разкъсване на анодермата, което обикновено се локализира назад към опашната кост на самия анус.

Анална фисура

"Основното оплакване на пациентите с анална фисура е болка, която най-често е след самия акт на дефекация. Това обаче не е задължително и една част от болните споделят за почти непрекъснати болки, свързани с периоди на парене, сърбеж и цялостно неприятно усещане в тази област. Друго съществено оплакване е кървене от дебелото черво при дефекация, като кръвта е алена. Това е и една от причините заболяването често да се бърка с хемороидалната болест", коментира д-р Бисер Петров.
"Има две форми на заболяването - остра и хронична. Първата се лекува консервативно с медикаменти, които се предписват от специалист. За хронична форма на заболяването се счита, когато оплакванията продължат над четири седмици. Лечението в този случай е хирургично. Целта на хирургичната интервенция е да се преодолее повишения мускулен тонус на аналния сфинктер и да се обработи самата фисура, за да се получи нова епитализация. Най-съвременният метод, който прилагаме и в УМБАЛ "Софиямед", е латерална миотомия на вътрешния анален сфинктер - срязване на малка част от проблемния мускул и коагулиране (изгаряне) на фисурата, за да се превърне в прясна хирургична рана с възможност за заздравяване", уточнява хирургът.
Тази интервенция е широко прилагана във водещите проктологични центрове в Европа поради високата успеваемост и минималната хирургична травма. Интервенциите са от типа one day surgery - еднодневни, и не се налага продължителен болничен престой. Самата процедура трае от 5 до 15 минути, а само след около 1 час пациентът може да приема храна и течности. Възстановяването до активен начин на живот е след около 5-7 дни.

Хемороидална болест

Всички хора имат хемороидален плексус, който служи за по-доброто притваряне на аналния канал. Но когато започне симптоматика, свързана с кървене, болки, сърбежи, пролапс - тогава вече се касае за хемороидапна болест.
Заболяването е едно от най-честите в хирургичната практика. Поне един от всеки десет души страда от този проблем.
"Когато има съмнение за анална фисура или хемороиди, е изключително важно човек да се прегледа при специалист - не само защото той ще направи адекватна преценка на състоянието, но и ще предприеме необходимото навременно лечение. Освен това колопроктологът има предвид, че и много други опасни заболявания, като рака на ректума, може да започнат с ректорагия. Важно е да се отбележи, че при кървене от дебелото черво е от изключително значение пациентът да има точна диагноза. Изследването фиброколоноскопия дава максимално точен резултат при диагностиката на дебелото черво. След точната диагноза може да се започне и адекватно лечение", уточнява хирургът.
Оперативно лечение при хемороидална болест се прилага при хемороиди от II, III и IV стадий, както и при пациенти с хемороиди от I стадий, при които състоянието не може да се овладее с медикаменти и се създава значителен дискомфорт за болния.
Стадиите се определят от размера на хемороидите и пролабирането им извън аналния канал.
Методът, който д-р Петров прилага в "Софиямед", се казва THD (трансанална хемороидална дезартеализация) и е подходящ за лечение на симптоматични вътрешни хемороиди, при които не е постигнат успех от консервативната терапия.
"THD по същество е нискоинвазивна хирургическа интервенция. При нея с помощта на доплер се локализират и след това се прекъсват съдовете, които снабдяват с кръв хемороидите (причината за появата на хемороиди). След това се коригира пролапсът, ако това е необходимо. При всички други видове манипулации за лечение на хемороиди се отстраняват самите възли, без да се коригира главната причина за тяхното развитие. Именно поради този факт рецидивите при THD са редки. А ползите за пациента са многобройни. Най-голямата, разбира се, е високата успеваемост спрямо стандартните операции, обяснява специалистът. Той изтъква още, че болката е многократно по-лека. "Няма изрязване на тъкани, липсва кървене в следоперативния период, болните се възстановяват по-бързо и по-рано се изписват от болницата, не се нарушава анатомичната цялост на аналната област и пациентите нямат проблеми с ходенето по голяма нужда", уточнява д-р Петров.
"Най-важният момент от срещата с лекаря е пациентът да разбере сериозността на заболяването и възможността за "мимикрия" с друго, много по-сериозно за здравето му състояние, като например рак на дебелото черво и ректума, които протичат с ректорагия. Моят съвет е: има ли кървене в тази деликатна област, пациентите задължително да направят колоноскопия за уточняване на състоянието. Изследването се прави с упойка и пациентите дори не усещат кога е приключило. То обаче е задължително, за да се назначи най-доброто лечение - консервативно или оперативно", съветва д-р Петров.
Препоръките на хирурга към пациентите с подобни проблеми е да потърсят колкото е възможно по-скоро специализирана помощ - преди заболяването да се е влошило, защото колкото по-рано се започне лечение, толкова по-добри са резултатите.

Визитка: Д-р Бисер Петров ръководи Операционния блок на УМБАЛ „Софиямед“ от самото създаване на болницата през 2012 година. Годишно той извършва стотици операции на карцином на дебелото черво и стомаха, както и лапароскопски операции на жлъчка, жлъчни канали, хернии на коремната стена, постоперативни хернии, апандицит. Д-р Петров е тесен специалист в лечението на хемороидалната болест, включително с THD технология.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай