Къде първо удрят мерките? Кацаров отговаря

Най-опасни са масовите събирания, каза той

Къде първо удрят мерките? Кацаров отговаря | StandartNews.com

Притеснен съм. До дни цяла България ще навлезе в оранжевата зона по заболеваемост  и по-точно Делта варианта.

Това коментира здравният министър Стойчо Кацаров.

"В момента има заети 2000 болнични легла. След като прехвърлим 2500 започваме да ползваме легла, които се използват за лечение на други заболявания. До този момент капацитетът ни позволява да не засягаме лечението на други заболвяния. Очаква се обаче другата седмица да достигнем броят от 2500 заети легла", посочи служебният министър на здравеопазцването, предаде днес.бг.

Той уточни, че не го притеснява толкова бройката на болните, колкото рязкотото повишаване на броя на заразените и рязкото повишаване на броя на заетите легла в болницитe.

"Първите мерки, които ще бъдат предприети са насочени към администрацията – държавната и общинската.

Най-рискови са събития, които се провеждат и на открито, и на закрито, където има струпване на много голям брой хора.

И това са събития, които са не само от организиран характер, но и от битов характер, като сватби, кръщенета.

Това се очертава в момента като най-рисковите места относно разпространението на вируса. Вероятно първите мерки да бъдат насочени към такъв тип събития", посочи той.

"Вероятно с първата издадена заповед ще бъде предвидена и възможността за учреждения или дейности, които се извършват от хора, които са ваксинирани или са осигурили вход за хора със сертификати, преболедували, PCR тест.

Ако на такова място са се събрали само хора, които отговарят на тези условия, според нас не само, че не е нужно да се налагат допълнителни ограничения, но може да не се налагат никакви ограничения относно капацитета", обясни той и подчерта, че това е допълнителна възможност и не е дискриминация.

Кацаров призова Народното събрание да приеме актуализацията на бюджета, за да могат да бъдат обезпечени финансово не само тези мерки, но и заплащането на хората, работещи на първа линия и доставките на медикаменти

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай