Кацаров: Всички засегнати ще си получат компенсациите

Здравният министър заяви, че ако хората спазват мерките се очаква да има спад на броя заразени

Кацаров: Всички засегнати ще си получат компенсациите | StandartNews.com

"Програмите са предвидени, има средства те да бъдат финансирани и да бъдат изплатени обезщетения на тези, които са изцяло или частично затворени. Те ще бъдат изплатени в края на месеца за предшестващия. Мерките и всички програми са готови и финансирани. Всички засегнати ще си получат компенсациите."

Това заяви в предаването "Събуди се" по NOVA министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Може би трябва да заведем хората, които нарушават новите мерки в едно COVID отделение, за да видят интубираните хора, които берат душа. Така ще разберат какво причиняват с неспазването на ограниченията.“

По думите му това, че въвеждането на мерките съвпадна с празника 6 септември, е случайно.

"Разкрити са около 50 центъра в страната, очаквам тази седмици да станат 150 или 200. Те ще бъдат във всички градове в медицински центрове и ДКЦ-та. Там лекари и друг медицински персонал преглеждат пациенти с COVID, правят им изследвания, могат да им предоставят пулсоксиметър за ползване в дома и могат да им предпишат лекарства за домашно лечение. Ще предоставим безвъзмездно такива пулсоксиметри. Всички тези процедури и лекарствата ще бъдат безплатни. Тези зони са обособени така, че няма смесване на потоци и там отиват само хора, които са с COVID. Така облекчаваме болниците и разтоварваме личните лекари. PCR тестовете и антигенните тестове, които се правят там, също са безплатни", посочи Кацаров.

"По правило се опитваме да не действаме като при управлението на ГЕРБ – да се появят няколко души с черни костюми в 00.00 ч. и да обявят, че от утре сутрин се затварят заведения, забранява се движението между градовете и т.н. Затова изработихме такъв план още лятото, който да предвижда какво ще се случи при нарастване на броя заразени. Поехме ангажимента да обявим мерките предварително, за да може хората, които са засегнати, да се подготвят", допълни Кацаров.

Здравният министър заяви, че мерките са добре прецизирани и ако хората ги спазват се очаква да има спад на броя заразени.

"Ако това се случи е възможно ограниченията да отпаднат частично или изцяло", поясни Кацаров. И допълни, че законът предвижда търсене на наказателна отговорност от нарушителите на мерките. 

Кацаров заяви, че доколкото знае Министерството на образованието е отменило тържествата за първия учебен ден.

"Ако все пак такива има, това създава допълнителен риск. Не искаме да стигаме до ситуация кръчмите да са отворени, а училищата - затворени. Затова в плана пише, че децата ще ходят максимално на училище. Оказа се, че дистанционното обучение има лоши резултати", коментира той.

Здравните власти са обсъждали мерките да се приложат регионално, но това не е било възможно, тъй като разпространението на вируса не е клъстерно в момента.

По казуса за снимките, които се появиха в публичното пространство, на които министърът е без маска в Народното събрание, Кацаров заяви:

"Възможно е. Не се оправдавам, не е правилно. Не трябва да бъде така, трябва да спазваме мерките. Те не са абсолютни, но са единственият начин да забавим пълненето на болниците. Това трябва да бъде стимул всички да го правим. Трябва да ходим с маски. Трябва да даваме пример и всеки от нас трябва да се отнася отговорно към това. Ако се бяхме ваксинирали през лятото, нямаше да се налагат мерки сега".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай