Кацаров с люта закана към Нинова. Причината

Каза й да внимава какво говори

Кацаров с люта закана към Нинова. Причината | StandartNews.com

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров отговори на лидера на БСП Корнелия Нинова. По-рано днес тя каза в ефира на БНТ: "Здравното министерство изготви национален план, в който пише, че имаме около 5 млн. броя ваксини, ние се къпем във ваксини, миналата седмица дарихме, имаме достатъчно.

А в актуализацията кабинетът иска още 47 млн. за закупуване на допълнителни ваксини над милион. Защо искат да купят още? Ако има най-малко съмнение за лобизъм или действие в полза на фармацевтични компании от БСП ще искат ясни обяснения".

Реакцията на Кацаров не заксъсня. По думите му, разпространени от пресслужбата на здравното министерство, искането за актуализация на бюджета за заплащане на ваксини е във връзка с решение на Министерския съвет от 9 април 2021 година, с което се одобрява закупуването на 1 533 037 дози от ваксината на Pfizer/BioNtech (Комирнати) на цена 46 475 000 лева.

Същата не е обезпечена в бюджета на МЗ за 2021 година и поради това е включена в искането за актуализация.

"Служебното правителство и настоящият състав на МЗ не са участвали във вземането на тези решения. Ние имаме задължението да платим вече договорените количества при доставката им в страната", казва Кацаров.

"Тези въпроси бяха обсъждани по време на парламентарното изслушване по темата преди 2 седмици, както и на последния парламентарен контрол, миналия петък, и би трябвало всички народни представители да са запознати с фактите.

Ако не са, биха могли по всяко време да поискат от нас допълнителна информация, която незабавно ще им бъде предоставена", добавя Кацаров.

Той изрично призова Нинова и "всички публични личности" да внимават какво говорят, за да не бъде още повече подбито доверието във ваксинационния процес срещу коронавируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай