Четвъртък,

Кацаров с критична прогноза за здравната ни система

От: Редактор -
Кацаров с критична прогноза за здравната ни система
A
A
A

Здравният министър Стойчо Кацаров предупреди, че здравната система е поставена под огромен натиск. Към момента хоспитализираните са вече близо 4 000 души. 

Това не е повод за паника и суматоха, каза още Кацаров, но в същото време е отминала границата, в която са ползвани само легла, разкрити за болни с Covid-19:

"Ако обаче достигнем над 5-6 хиляди легла, ситуацията започва да става критична в болницата. Не заради липсата точно на легла, а на легла, които да са с достъп на кислород, легла, за които да има персонал, който е квалифициран да оказва тази медицинска помощ".

Кацаров даде пример с предишните вълни на коронавируса, когато броят на хоспитализираните е достигнал и е минал 10 хиляди души:

"Това бяха критични стойности и достигането до тях поставя в риск много от хората и това означава, че вероятно част от тях няма да бъдат лекувани адекватно, дори и да им е осигурено легло", посочи той, цитиран от БНР.

Здравният министър каза още, че ако се съди по това, което се случва в другите страни в Европа, към края на октомври ситуацията трябва да стане по-спокойна.

 Кацаров призна, че е имало проблем с изплащането на допълнителните хиляда лева за медиците на първа линия, но в следващите дни проблемът ще бъде изчистен.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички