Петък,

Кацаров: Мерките бяха политически мотивирани

От: Мартина Суботинова -
191
Кацаров: Мерките бяха политически мотивирани
A
A
A

„Мерките на предишното правителство бяха политически мотивирани. Резултатите от здравната кризата са много лоши. Много неща можеха да бъдат направени по-добре. Това обаче е минало и не можем да го променим. Можем да променим бъдещето. Затова, първото нещо, което направих, бе да издам заповед приоритетно да се ваксинират възрастните хора, защото при тях смъртността е най-висока”.

Това заяви в „Карай направо” по NOVA служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Той сподели, че не му харесва да е министър на здравеопазването, но въпреки това е приел длъжността.

„Получих покана от президента. Това не е първата покана, която получавам, но предполагам, че ще е последната. Когато ме канеха да ставам министър някога, казвах, че това не ме блазни. Бил съм в здравното министерство и не ми харесва. Нямам сантименти, нямам скрупули. Нямам нещо, което да ме амбицира да бъда там. Самата позиция не ми харесва. Въпреки това познавам здравната система много добре. Продължавам да отстоявам своите виждания. Убеден съм, че мога да променя системата към по-добро, но това няма как да стане за два месеца”, посочи Кацаров.

Той коментира и станалото в Национален оперативен щаб, координиращ борбата с пандемията.

„Не го закрихме ние. Имаше заповед за закриване от Бойко Борисов. Няма нужда от такъв щаб, защото има достатъчно структури в здравното министерство, които да работят, за да управляваме кризата”, увери здравният министър.

По думите му не мерките, а затоплянето на времето е причина за по-малкия брой заразени.

„Когато времето е по-топло, хората са предимно навън и се заразяват по-трудно. Освен това всяка една епидемична вълна има начало и край, независимо от действията ни. Ефектът от маските и дезинфектантите е малък, не казвам, обаче, че не трябва да има подобни мерки”, поясни Кацаров.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията