Събота,

Кантарджиев с данни за симптоми и последици от хепатита при децата

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
904
Кантарджиев с данни за симптоми и последици от хепатита при децата
A
A
A

"Засега в България няма случай на мистериозния хепатит в България. Опасното е, че не се знае точно какъв е причинителят и какво се прави. Здрави деца, които не са боледували последният месец изведнъж влошават общото си състояние - симптомите са силно пожълтяване на кожата, повръщане и светли, бели изпражнения", заяви в "Денят започва" проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столичната община.

По думите му след анализ на случаите в световен мащаб става ясно, че всяко десето дете кара тежко това състояние.

"В рамките на дни се развива болестта, трябва да се проследява състоянието. Аденовирус е в основата на този хепатит, но не е 100 процента сигурно. Случаите са до 6-7-годишна възраст, като засяга най-много децата до 3-годишна възраст. Има лечение с антивирусен препарат, който действа", допълни Кантарджиев.

По думите му има вероятност да бъдат засегнати и очите, възможни са и оплаквания на храносмилателната система. "Спиртните кърпички тук не действат. Важно е миенето на ръцете при децата и ползване на кърпички с хлор. Предава се с ръце и повърхности", добави професорът.

Той прогнозира, че няма да имам тежки случаи на хепатит в България и посъветва хората във връзка с пролетния сезон да не ходят по тревите и междублоковите пространства.

"Проверявайте детето след всяка разходка. При кърлеж еднократно се взима антибиотик", поясни Тодор Кантарджиев и подчерта, че коронавирусът не си е отишъл.

Според него малката бройка на случаите се дължи на силно занижения брой изследвания и малкото внимание, което се обръща на болестта.

"Вирулентността на микроба отслабна драстично, минал е през по-голямата част от населението, който е бил ваксиниран с бустерна доза не го е усетил, съветвам възрастните хора, които 2 години се пазиха накрая на лятото да се ваксинират", каза още проф. Тодор Кантарджиев.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com