Кампания "Православните семейни ценности срещу новите дроги"

Съвременната марихуана вече не е "мека" дрога, тя е генномодифицирана, активното й вещество е между 10 и 50% и употребата й води до шизофрения

Кампания "Православните семейни ценности срещу новите дроги" | StandartNews.com

Съвременната марихуана вече не е "мека" дрога, тя е генномодифицирана, активното й вещество е между 10 и 50% и употребата й води до шизофрения. За това предупреди началникът на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна проф. Снежана Златева. Тя е сред участниците в кампанията "Православните семейни ценности срещу новите дроги", чиито съорганизатори са Варненската и Великопреславска митрополия и община Варна. Златева допълни, че най-много интоксикации се получават при употребилите амфетамини, метаамфетамини и екстази. Това е най-популярната сред младежите дрога, а понякога тя води до свръхвъзбуда на целия организъм, което причинява инсулти и инфаркти.

Нови психоактивни вещества, основно синтетична дрога, проникват у нас, те не се улавят от стандартните тестове, а само от кръвни проби, а лаборатории в България тепърва се изграждат. Проблемът е, че те се внасят предимно от Китай като суха растителна маса, но обработена с над 200 вещества, синтетични канабиноиди, в половината от случаите те причиняват смърт заради свръхдоза. Това съобщи във Варна д-р Борислав Станчев от дирекция „Превенции” в община Варна, който участва в кампанията на сдружение „Отвори очи”, общината и Варненската и Великопреславска митрополия на тема „Православните семейни ценности срещу новите дроги”.

Д-р Станчев каза още, че се появява друга опасност, свързана с т.нар. хашишово масло. "Другото обаче е по-големият проблем, тъй като имаме голяма група хора, експериментиращи и неупотребяващи канабис. В последно време доби доста голяма популярност и добива все по-голяма популярност така нареченото хашишово или марихуаново масло. Това не е хашиш. Това е извлек. Обработва се с едни специални химически разтвори и се извлича тетрахидроканабинол, при което той е с много висока концентрация - 80% и нагоре. Често се продава под формата на ампулки, които се накапват било на тютюн, било на смески за пушене, а може да се продават и като ампули, готови за пушене в електронни цигари. Това в последно време е някаква мода, която е завладяла Съединените щати и Европа. Има го, разбира се, и тук".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай