Сряда,

Какво ще правим следващите месеци? Съветите на Кантарджиев

От: Агенция Стандарт -
1785
Какво ще правим следващите месеци? Съветите на Кантарджиев
A
A
A

„Лятно време COVID-19 намалява. Ще намалее още по-сериозно. Трябва да сме наясно какво ще правим следващите месеци. Това е работата на държавните институции – да взима мерки в момента и да предугажда какво трябва да се прави за в бъдеще. COVID въобще не си е отишъл в нашата страна. В момента заплахата за нашето общество са други инфекции, характерни за сезона”. Това заяви микробиологът проф. Тодор Кантарджиев в предаването “Денят на живо” по NOVA NEWS.

По отношение на предпазването от Омикрон той беше категоричен – личната хигиена и миенето на ръцете са от ключово значение. „Разумният човек прави няколко неща – едното е хигиената на ръцете. Голямото разпространение на риновирусите се дължи на занижената хигиена на ръцете. Нормалният човек – европеец – трябва да си мие ръцете по около 12 пъти на ден. На това трябва да учим и децата да го правят”, категоричен е той.

За пандемията от COVID той отново подчерта, че особено за по-възрастните хора в края на лятото е важно да се ваксинират, ако вече не са го направили. „За да преценим какво се случва с новите варианти на вируса в Китай и Северна Корея примерно – трябва да знаем каква е неговата микробиология. Защото промените във вируса водят до промяна в епидемичната ситуация, в тежестта на заболяването и в начина на предаването. Трябва да знаем и нивото на мерките и на системата на здравеопазването на съответната държава”, категоричен е той.

Според него няма нищо опасно в текущата здравна ситуация. „Сегашният вирус, който циркулира – двата подварианта на Омикрон, които са в целия свят, много малко наподобяват на открития в Ухан вирус през 2020 година. Тогава България, благодарение на мерките, които имахме – бяхме държава за пример. Защото, ако бяхме допуснали толкова случаи, колкото в Испания, Франция и Италия – просто смъртните случаи щяха да са много повече. Нека обаче не забравяме усилията, които положи служебното правителство – просто есента бяхме световния шампион по смъртност. Разбира се тези неща се забравят от някои, но мисля, че специалистите помнят, а мисля, че и близките на починалите няма да забравят скоро. Тогава нещо много силно се обърка – три месеца нямаше никакви мерки и някой трябваше да се сети”, заяви той.

В момента се чака анализа за смъртността, който се прави повече от два месеца. „Спомняме си, че в началото на есента беше казано, че кризата ще се управлява не политически и няма да има смъртни случаи. А пък видяхме точно обратното и на двете неща”, подчерта той.

По думите му много голяма част от хората, особено децата, боледуват от риновируси. „Това е един вирус, който е характерен за края на пролетта – началото на лятото. Засяга горните дихателни пътища. При децата протича с много тежка хрема. При възрастните – засяга и големите въздухоносни пътища на белия дроб. Но не причинява пневмония, но е много неприятен, защото променя малко имунния отговор на тъканите и може да се усложни с бактериална инфекция. Той стимулира и алергичните реакции на белия дроб”, подчерта той.

„Типичните вируси за лятото пък са ентеровирусите. Те са характерни за най-горещите дни. Те правят няколко инфекции. При възрастните хора този вирус причинява висока температура и болки в ставите и мускулите, но всичко преминава за около два дни”, допълни професор Кантарджиев.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички