Събота,

Какво да правите при първи симптоми на артрит

От: Рачо Рачев -
143
Какво да правите при първи симптоми на артрит
A
A
A

Всеки пациент трябва да се обърне към лекар навреме и това е най-важното нещо за хората със склонност или прояви на артритни, ставни заболявания. Това обяви пред Радио София проф. д-р Румен Стоилов от най-голямата Клиника по ревматология в България, тази в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Стоилов е и председател на Българското дружество по ревматология.

Артритът се характеризира с болки, затопляне, евентуално зачервяване, скованост. Ревматоидният артрит е най-често срещаното ставно страдание. То има два възрастови пика – 20-40 години и след 55-60. Има и артритни варианти, характерни за по-млада възраст.

Съществуват фактори, които не са причина, но допринасят болестта да се изяви, допълни проф. Стоилов. Такива са генетично детерминирани имунни промени, стресът, тютюнопушенето.

При наследствеността обаче обусловеността е полигенна, не е въпрос на дефект само на един ген.

Всички най-нови технологии и лекарствени продукти в борбата с артритните заболявания се използват и у нас, подчерта специалистът.

„Лечението е скъпо и е хубаво, че НЗОК заплаща напълно медикаментите. Лошото е, че пациентите се обръщат към специалист със закъснение. Ако това стане навреме, предпише се правилно лечение и то се изпълнява, пациентът ще е в пълна ремисия, ще се чувства здрав и ще има добро качество на живот.“

С лекарства може да се потисне възпалението, болката, но в тази насока допълнително може да се помогне с физическа активност и упражнения, предписани от кинезитерапевти или йога например, допълни специалистът.

12 октомври е Международен ден за борба с артрита

Ревматичните и мускулно-скелетни заболявания засягат хора от всички възрасти и включват повече от 200 различни състояния. Те са сред основните причини за неработоспособността на населението и ежедневно водят до отсъствието на 1 млн. европейци от работа и няколко милиона души повече в световен мащаб, с което се обясняват значителни производствени загуби за компаниите и обществото. Въпреки, че някои от мускулно-скелетните заболявания са за цял живот и прогресират във времето, много от тях могат да бъдат ефективно контролирани чрез ранна диагностика.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички