Какво да правите при първи симптоми на артрит

Артритът се характеризира с болки, затопляне, евентуално зачервяване, скованост

Какво да правите при първи симптоми на артрит | StandartNews.com

Всеки пациент трябва да се обърне към лекар навреме и това е най-важното нещо за хората със склонност или прояви на артритни, ставни заболявания. Това обяви пред Радио София проф. д-р Румен Стоилов от най-голямата Клиника по ревматология в България, тази в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Стоилов е и председател на Българското дружество по ревматология.

Артритът се характеризира с болки, затопляне, евентуално зачервяване, скованост. Ревматоидният артрит е най-често срещаното ставно страдание. То има два възрастови пика – 20-40 години и след 55-60. Има и артритни варианти, характерни за по-млада възраст.

Съществуват фактори, които не са причина, но допринасят болестта да се изяви, допълни проф. Стоилов. Такива са генетично детерминирани имунни промени, стресът, тютюнопушенето.

При наследствеността обаче обусловеността е полигенна, не е въпрос на дефект само на един ген.

Всички най-нови технологии и лекарствени продукти в борбата с артритните заболявания се използват и у нас, подчерта специалистът.

„Лечението е скъпо и е хубаво, че НЗОК заплаща напълно медикаментите. Лошото е, че пациентите се обръщат към специалист със закъснение. Ако това стане навреме, предпише се правилно лечение и то се изпълнява, пациентът ще е в пълна ремисия, ще се чувства здрав и ще има добро качество на живот.“

С лекарства може да се потисне възпалението, болката, но в тази насока допълнително може да се помогне с физическа активност и упражнения, предписани от кинезитерапевти или йога например, допълни специалистът.

12 октомври е Международен ден за борба с артрита

Ревматичните и мускулно-скелетни заболявания засягат хора от всички възрасти и включват повече от 200 различни състояния. Те са сред основните причини за неработоспособността на населението и ежедневно водят до отсъствието на 1 млн. европейци от работа и няколко милиона души повече в световен мащаб, с което се обясняват значителни производствени загуби за компаниите и обществото. Въпреки, че някои от мускулно-скелетните заболявания са за цял живот и прогресират във времето, много от тях могат да бъдат ефективно контролирани чрез ранна диагностика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай