Как студът влияе на Ковид-19

МЗ даде поредни разяснения

Как студът влияе на Ковид-19 | StandartNews.com

Много вируси, които причиняват остри респираторни заболявания, се разпространяват по-добре през студените месеци.

Сред факторите, които допринасят за това, са прекарването на повече време с повече хора на закрити места, които често не са достатъчно добре проветрени заради ниските температури навън. Това съобщават от Министерството на здравеопазването (МЗ) на страницата си във Фейсбук.

Значение имат и фактори като по-дългото оцеляване на някои вируси при ниска температура, както и по-ниската влажност на въздуха през студените месеци.

"Вероятно тези фактори имат значителна роля и при разпространението на SARS-CoV-2. Като цяло обаче разпространението на SARS-CoV-2 се наблюдава в почти всички страни по света, независимо от сезона.

Причината е че много хора са лесно податливи на заразяване с новия пандемичен патоген", посочват учените от института "Роберт Кох".

Ето защо трябва да спазваме общите противоепидемични мерки като носене на предпазна маска за лице, спазване на физическа дистанция и учестена дезинфекция.

За да се предпазим от тежко протичане на заболяването, е важно да ни бъде поставена ваксина срещу COVID-19, призовават от здравното министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай