Как ефективно да се предпазите от Ковид-19?

Има няколко прости хигиенни навика, които намаляват риска от заразяване

Как ефективно да се предпазите от Ковид-19? | StandartNews.com

Какво е коронавирус?

Вирусът, който причинява настоящата глобална епидемия, принадлежи към семейството на коронавирусите и е нов щам, следователно никога досега не е бил идентифициран при хора. На 11 февруари 2020 г. генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус обяви името на болестта, причинена от новия коронавирус: „COVID-19“, където CO означава корона, VI за вирус, D за болест и 19 показва годината, в която това се случи.

Как се предава?

Новият коронавирус е респираторен вирус, който може да се предава от човек на човек, обикновено след близък контакт със заразен човек (както симптоматичен, така и асимптоматичен). Въпреки че все още се провеждат проучвания за по-добро разбиране на методите му на предаване, към днешна дата знаем, че този вирус се предава чрез слюнка (например кашляне и кихане), директен личен контакт и ръце.

В момента знаем, че инкубационният период или периодът от време между заразяването и развитието на клиничните симптоми на новия коронавирус варира между 2 и 14 дни. Респираторните заболявания обикновено не се предават чрез храната, но те все пак трябва да се третират при спазване на добрите хигиенни практики и избягване на контакт между сурови и готвени храни.

Какви са симптомите?

Честите симптоми включват висока температура, кашлица и затруднено дишане, но в тежки случаи този вирус може да причини пневмония, тежък остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и дори смърт.

Как да се предпазим от предаването на новия коронавирус?

Има няколко хигиенни навика, които можете да предприемете, за да намалите риска от излагане и да се предпазите от заразата с новия коронавирус. Мийте често ръцете си със сапун и вода или с дезинфекционни разтвори на алкохолна основа, за да ги държите у дома, но също така винаги да ги носите със себе си. Винаги помнете да кихате или кашляте в носна кърпа или със сгънат лакът. Ако имате леки симптоми на грип или настинка, използвайте маска за еднократна употреба, изхвърляйте използваните кърпички в затворен контейнер веднага след употреба и мийте ръцете си често. Спазвайте дистанция от поне един метър от другите хора, особено когато кашлят, кихат или имат температура, тъй като вирусът може да се предаде при дишане на близко разстояние. Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си с ръце. Избягвайте да ядете сурово или недостатъчно обработено месо, винаги мийте плодовете и зеленчуците и избягвайте да споделяте напитки, ястия или нещо друго с други хора. Това са едни от честите методи за предпазване от Ковид-19.

В момента изглежда, че новият коронавирус може да оцелее върху повърхности само за няколко часа: за да се избегне заразяването на предмети и повърхности в домашна среда, следователно е достатъчно да се използват прости дезинфектанти, като тези на основата на алкохол или белина. Ако прекарвате много време далеч от дома, може да е полезно винаги да носите дезинфекциращи кърпички със себе си или да имате специални дезинфектанти. Доверете се и на продукти за вътрешна употреба - витамини и минерали, които да си набавяте само от доверен доставчик. Посъветвайте се с лекаря си или консултантите в онлайн аптеката за съвети и конкретни продукти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай