Понеделник,

Как да разпознаем лудия без брадва

От: Стела Стоянова -
291
Как да разпознаем  лудия без брадва
A
A
A

Говорила съм с доста психиатри в ситуации, когато техни пациенти извършат престъпления. И всички са убедени в едно - психичноболните в България извършват нищожен процент от престъпленията в страната. Вероятно е така.

В голямата си част престъпниците ни са просто хора без морал и страх от закона, които тестват докъде е разтеглива правосъдната система.

За сметка на това, в случаи като четворното убийство в Нови Искър, където психичноболният Георги уби с брадва свои близки, внезапно се вижда какви огромни пробойни крие здравната система у нас. В частност - тази, която е свързана с психичното здраве.

За да бъде освидетелстван и принудително настанен в болница, един човек трябва да чака около два месеца. Това става, когато самият болен не желае това, но за сметка това се докаже, че е опасен за себе си и околните.

Почва се от кварталния, който трябва да разпита болния и неговите близки, а знаем до каква степен кварталният полицай има способности за психиатрична експертиза.

Изключения има, когато човек наистина е направил нещо опасно за себе си или близките си - тогава полиция го кара до най-близкото лечебно заведение и ръководителят може да го задържи за 24 часа, като при това уведоми районния съд.

Свидетел съм била обаче как пациент, избягал от психиатрия в столицата, който трябваше да бъде прехвърлен в друга болница, чака 4 часа в столичния център за психично здраве, за да бъде намерена линейка, която да го закара до Курило.

Тъй като трябваше да бъде в изолирано помещение, ако през това време някой друг пациент с психични проблеми постъпеше там, не знам къде щяха да го задържат, защото други свободни помещения нямаше. Ако в събота и неделя получиш сериозен срив на психиката и потърсиш лекарска помощ, на практика няма къде да те приемат. Могат само да те прегледат в спешния кабинет.

Държавата разби психиатричната помощ у нас и сега подхвърля стотинки, за да се опита да си измие ръцете за онова, което безжалостно и непоправимо съсипа. Подхвърля ги, за да ремонтира плочки.

Ужасяващите условия на живот в психиатриите са огромен проблем, но по-страшното е това, че хората, които биват изписани оттам, нямат условия да се върнат обратно в обществото. Особено ако нямат близки.

Никой не следи дали си пият лекарствата. Никой няма да ги назначи на работа, след като вече им е поставена диагноза. В най-добрия случай ще посещават някой дневен център по рехабилитация, след което ще остават сами със заболяването си.

А те не са "лудите", над които трябва да наложим стигма и да ги прогоним в някой диспансер, по възможност вдън гори - сред тях може да има наши близки.

Никой не е застрахован от подобен проблем, но в повечето случаи предпочитаме да си затваряме очите и да не ни пука.

Понякога разпознаваме симптомите на заболяване и помагаме. Понякога ги разпознаваме и си мълчим. А в много от случаите сме напълно безпомощни.

Сещаме се за тях, само когато станат медийна сензация - "лудият с пушката" или "лудият с брадвата", както в случая с Нови Искър.

Български психиатър, живеещ във Франция, ми е разказвал, че там хора с шизофрении живеят много по-дълго, просто защото им се осигурява по-добра интеграция и качество на живот.

Предполагам, че някои от тях живеят по-дълго и от хората без шизофрении у нас. Но в България психичното здраве на хората е последна тема - тя става атрактивна само ако някой от Световната здравна организация опише например бой с пръчки в психиатрия или снима тоалетните й.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички