Как да изберем най-добрата банка за стволови клетки

Проверете дали компанията не е купувана или препродавана, има ли акредитация и опит

Как да изберем най-добрата банка за стволови клетки | StandartNews.com

Приложението на стволови клетки става все по-разпространено в 21 век. Хиляди трансплантации са факт на всички континенти и много клинични проучвания обещават нови лечения в следващите години. Днес болести като левкемия, лимфоми и още над 85 вида заболявания са част от нашето всекидневие. Вече се говори и за победа на стареенето чрез стволови клетки. Хората с Ковид бяха лекувани със стволови клетки по време на пандемията.

Най-лесният и безболезнен начин за извличане на стволови клетки е от кръв от пъпна връв по време на раждането. Семействата може да съхранят този ценен материал и да могат при нужда да го използват. Най-голямата тъканна банка у нас и една от най-големите в света в Future Health.

Future Health е носител на наградата за качество, връчена от нейно величество Кралицата на Англия - Елизабет II , в продължение на 5 години. Създателят на Future Health беше отличен с титлата MBE за принос в приложението на стволовите клетки.

Future Health има присъствие в над 75 държави на 6 континента. В България от 2014 г. Future Health чрез своя представител МЦ "Афродита", е абсолютен лидер в избора на българските семейства, които съхраняват стволови клетки.

Как да изберем най-добрата тъканна банка? "Стандарт" потърси експертното мнение на Вили Пеева, административен директор на най-голямата тъканна банка в България за последните години-Future Health .

 

  • Административният директор на МЦ "Афродита" разкрива стандартите за качество
  • Проверете дали компанията не е купувана или препродавана, има ли акредитация и опит

 

Вили Пеева е административен директор на МЦ "Афродита" още от създаването му през 2007 г. Под нейно ръководство, през 2014-2015 г. клиниката е номинирана от престижната Европейска Бизнес Асамблея (Оксфорд), носител е на наградите в България са за най-бързо развиващ се медицински център и най-добра тъканна банка. Вили Пеева е завършила юридически факултет - специалност право, владее 5 езика, семейна с двама сина и дъщеря.

 

Вили Пеева, Aдминистративен директор на МЦ "Афродита"

Съхранението на стволови клетки е една застраховка за здравето на цялото семейство. Десетки са случаите на тежки заболявания, които се лекуват със стволови клетки вече повече от 25 години. Най-важно при избора на една тъканна банка са опитът и успешно освободените проби за трансплантация. Тъканните банки, които имат успешни трансплантации, са акредитирани от световни акредитационни органи. Акредитацията е паспорт, който ще позволи на една съхранена проба от стволови клетки да бъде приета от трансплантационен център по цял свят и да спаси живот. Разбира се, има и други фактори - финансова стабилност, обем работа, човешки и материални ресурси, както и международно присъствие. Всичко това е необходимо за крайната цел - успешна трансплантация.

По-конкретно мога да опиша факторите така:

  • Опит и история

Важно при избора на тъканна банка са нейният опит и история. В интернет страниците на повечето банки за съхранение на стволови клетки е публикувана тяхната история от създаването им. Най-важни са доказателствата, с които се удостоверява тяхната надеждност.

  • Финансова стабилност

Няколко са факторите, които трябва да бъдат проверени, що се отнася до финансовата стабилност на една банка за съхранение на хемопоетични и мезенхимни стволови клетки. Проверете компанията дали е купувана или препродавана от нейните собственици. Важно е от създаването на банката седалището на регистрация да не бъде периодично променяно, а лабораторията и българското юридическо лице, което я представлява, да имат кристално положение пред държавните органи (МЗ, НАП, ИАТ и др.). В България има случаи на компании пред фалит, които продължават да функционират в продължение на месеци. Затова трябва да се внимава много.

  • Акредитации

Уверете се, че вашият избор на банка за съхранение на стволови клетки е правилен, като проверите дали тя е акредитирана и лицензирана от страната, в която се помещават нейните лаборатории.

  • Практики за обработка и съхранение

За съжаление има компании, които няма как да се нарекат реални тъканни банки за съхранение на стволови клетки, независимо от външния им вид. Целта им е да привлекат клиенти и да ги заблудят. Веднъж, след като семейството е подписало договор за съхранение на стволови клетки, качеството на предлаганата услуга рязко намалява. Някои фирми, в стремежа си да се отличат, използват методи за обработка и съхранение, които не са доказани с успешни трансплантации. Затова хората трябва да знаят, че доказаното приложение е най-важният фактор за качествено съхранение.

  • Цена и добавена стойност

Всяко семейство, което възнамерява да съхрани стволови клетки, трябва да провери финансовите параметри на предлаганата услуга. Дали те покриват целия период на съхранението, има ли годишни такси и данъци. Не се подлъгвайте по ниската цена на този вид услуга, защото това е предпоставка, че разходите на тъканната банка също ще бъдат по-ниски, а оттам и качеството и добрите производствени практики за съхранение на стволови клетки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай