Петък,

Нова измама! Звезди рекламират опасни лекарства

612
Нова измама! Звезди рекламират опасни лекарства
A
A
A

Водещият на "Панорама" по БНТ Бойко Василев, без негово знание и съгласие, се озова в социалните мрежи, рекламирайки съмнителни капки срещу високо кръвно налягане.

"Освен лицата на известни личности, за подвеждаща реклама се използва и логото на различни медии. Например логото на БНТ е използвано за реклама на лекарство, което обещава да реши всичките ви проблеми с кръвното. Страницата имитира сайта на БНТ, но при натискане на менюто, излиза грешка", съобщи късно снощи националната телевизия.

"Това е престъпление, то разчита на това, че ние имаме все още слаба дигитална култура и когато видим познато лице или някаква реклама в интернет, ефекта е - пише го във вестника. Това е огромен проблем! Нашите зрители трябва да разберат, въпросът как да различат лъжата от истината в интернет е въпрос на оцеляване", коментира самият Бойко Василев.

В публикацията, която прилича на интервю със създателя на медикамента, той обяснява, че е получил подкрепата на Световната здравна организация и е работил с първия заместник-министър на здравеопазването Светлана Йорданова. Има и фалшиво интервю с нея. Освен това се посочва, че лекарството може да се закупи с отстъпка от онлайн аптеката на здравното министерство. Здравното министерство изтъкна, че няма аптеки и не продава онлайн. МЗ е подало сигнал в ГДБОП.

Сайтове като този - предмет на настоящия сигнал - съдържат категорично невярна информация и правят внушения, които са опасни за потребителите, а могат да бъдат и опасни за тяхното здраве, заявиха от МЗ.

"Тези сайтове биват незабавно затваряни и предприемани действия срещу хората, които са ги инсталирали. В повечето случаи се касае за лекарствени средства от бившия СССР и такива, които нямат реална възможност да бъдат пласирани на българския пазар", каза Явор Колев, началник на отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП.

От спецотдела също предупреждават, че най-често това са продукти фалшификати, които нямат разрешителни от Изпълнителната агенцията по лекарствата и могат да бъдат опасни за здравето и живота на хората.

Фалшив сайт промотира опасно лекарство за високо кръвно налягане

Фалшив сайт промотира опасно лекарство за високо кръвно налягане

Снимка: МЗ

"Законодателството за хранителните добавки, е такова, че е по-либерално от законодателството за лекарствените продукти. И на практика никой не проверява какъв е съставът. Има един доклад на ЕК, според който подобни сайтове разпространяват фалшифицирани лекарствени продукти в 60 % от случаите", подчерта проф. Асена Стоименова, член на УС на Европейската агенция по лекарствата.

БНТ не за пръв попада в "зоната на измамите". През октомври 2018 г. зрители на БНТ сигнализираха за фалшив сайт, в който се съдържа невярна информация, за държавна програма за борба със заболяванията на опорно-двигателния апарат. Поместеният текст се позовава на несъществуващо интервю, дадено за обществената телевизия. Във фалшивия сайт на несъществуващия Научно-изследователски институт по ревматология, в нарушение на закона, е използван гербът на Република България. Сайтът и невярната информация са използвани с комерсиална цел и въвеждат в заблуждение потребителите.

През септември 2018 г. ГДБОП спря фалшив сайт, който използва логото на БНТ, за да продава препарат срещу ставни болки. Чудотворният крем е рекламиран чрез фалшиво интервю, което представя несъществуваща държавна програма "Здрава България", която лекувала почти безплатно. В схемата и тогава е замесено Министерството на здравеопазването, което според измамниците, е похарчило над милион щатски долара за разработване на формулата.

През април с.г. фалшив интернет сайт с логото на БНТ рекламира продажбата на вълшебни чайове. Сигнал подали зрители, които са били подведени от информацията въпреки очевидната абсурдност на текста, отбеляза тогава БНТ. Домейнът на фалшивата страница е руски.

Пак през април 2018 г. във Фейсбук се появи фалшива страница на обществената медия, която рекламира напитки за отслабване. На нея бяха публикувани и новини с невярно съдържание и линкове, които не водеха към официалната страница на БНТ в интернет.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com