Имат ли болниците пари за по-високи заплати? Говори синдикалист

Новите заплати ще са непосилни за някои малки болници и трябва да се намеси държавата

Имат ли болниците пари за по-високи заплати? Говори синдикалист | StandartNews.com

Вдигането на заплатите на медицинския персонал - с 800 лв. за лекарите, с 550 лв. за медицинските сестри и с 220 лв. за санитарите предстои. То е записано в новия колективен трудов договор в сектор Здравеопазване.

Според д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ, този договор от няколко месеца отлежава в здравното министерство, но до него се стига едва сега. И въпреки парафирането на споразумението, проблеми все още има.

Кокалов казва, че новите заплати ще са непосилни за някои малки общински болници. „При тях трябва да се намеси държавата. Когато се променяше законът за лечебните заведения, се поиска там да се даде възможност на собственика да може да дава пари за заплати, за да привлича кадри“, припомни синдикалистът.

Той коментира, че разликите в заплатите в страната все още са много големи. „Ако някъде не стигат пари, държавата трябва да се намеси, а не да плачем, че няма кадри. Това е първата стъпка и трябва да последвана и от други“, категоричен е Иван Кокалов.

„Ако новият колективен трудов договор бъде подписан брутните възнаграждения ще бъдат големи. Началната ще е около 1500 лева за професионалист за здравни грижи, за лекар със специалност – 2000 лева“, разкри Кокалов.

„От 1 май трябва да влезе в сила новият колективен трудов договор. Подписва се от работодателските организации, а болниците сключват договор с НЗОК и формират бюджет от там“, каза синдикалният лидер.

На въпрос дали минималната работна заплата трябва да бъде замразена, Кокалов смята, че няма обяснение за това. „Има известен разнобой в правителството по тази тема, даже със социалния министър. Не е логично при тези обстоятелства заплатата да остане на това ниво, тя трябва да нараства“, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай