Четвъртък,

Има ли мистериозен хепатит у нас? Заключението на проф. Христова

От: Стандарт -
222
Има ли мистериозен хепатит у нас? Заключението на проф. Христова
A
A
A

Няма случай на острия хепатит с неясен произход в България, стана ясно от думите на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Не е открит хепатит с неизяснена етиология в пробата от детето от Бургас, обяви тя пред журналисти относно резултатите от изследваната проба със съмнение за заразата. 

По думите й, детето, за което имаше съмнения, че е заразено в Бургас, прекарало по-рано лека инфекция и било лекувано с медикаменти, които вероятно са оказали влияние на черния му дроб. 

Към момента момченцето, настанено в МБАЛ-Бургас със съмнение за хепатит на 29 април, е в много добро здравословно състояние, каза проф. Христова и обясни, че чрез PCR то е било тествано за над 20 вида вируса, като няма наличие на нито един. 

Прекарало е преди няколко месеца лека инфекция, вероятно респираторна, която е възможно леко да засегне черния дроб, посочи проф. Христова и добави, че не се касае за този случай на остър хепатит, за който се следи в Европа и света. Националният център продължава обаче да бди за евентуалната му поява на българска територия. 

Информацията, че хоспитализираното момче в Бургас е заразено с острия хепатит, за който сигнализираха редица държави, се появи в неделя. 

Няма огнище, но точно затова е много важно да бъдем изключително отговорни и бдителни към всичко, което се случва с нас, дали е ковид, дали е хепатит - да бъдем отговорни и здравно просветени, призова здравният министър Асена Сербезова през изминалия уикенд. 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички