Има ли мистериозен хепатит у нас? Заключението на проф. Христова

Националният център продължава обаче да бди за евентуалната му поява на българска територия

Има ли мистериозен хепатит у нас? Заключението на проф. Христова | StandartNews.com

Няма случай на острия хепатит с неясен произход в България, стана ясно от думите на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Не е открит хепатит с неизяснена етиология в пробата от детето от Бургас, обяви тя пред журналисти относно резултатите от изследваната проба със съмнение за заразата. 

По думите й, детето, за което имаше съмнения, че е заразено в Бургас, прекарало по-рано лека инфекция и било лекувано с медикаменти, които вероятно са оказали влияние на черния му дроб. 

Към момента момченцето, настанено в МБАЛ-Бургас със съмнение за хепатит на 29 април, е в много добро здравословно състояние, каза проф. Христова и обясни, че чрез PCR то е било тествано за над 20 вида вируса, като няма наличие на нито един. 

Прекарало е преди няколко месеца лека инфекция, вероятно респираторна, която е възможно леко да засегне черния дроб, посочи проф. Христова и добави, че не се касае за този случай на остър хепатит, за който се следи в Европа и света. Националният център продължава обаче да бди за евентуалната му поява на българска територия. 

Информацията, че хоспитализираното момче в Бургас е заразено с острия хепатит, за който сигнализираха редица държави, се появи в неделя. 

Няма огнище, но точно затова е много важно да бъдем изключително отговорни и бдителни към всичко, което се случва с нас, дали е ковид, дали е хепатит - да бъдем отговорни и здравно просветени, призова здравният министър Асена Сербезова през изминалия уикенд. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай