Идва ли РНК ваксина и срещу рак?

Това коментира д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн

Идва ли РНК ваксина и срещу рак? | StandartNews.com

За разлика от инфекцията с истинския вирус, която действа като едно голямо оръдие, което стреля срещу сградата, ваксината е изстрел със снайпер през отворен прозорец, фокусиран и точен. 

Това заяви пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, експерт по безопасност на ваксините.

Смята се, че ваксината ще създава по-дълъг и стабилен имунитет от самата инфекция.

По думи на експерта предварителните проучвания показват поне шест месеца с много добър имунитет. Това давало надежда, че ще се налага да се ваксинираме само веднъж годишно.

Илиев увери, че всички фирми, които разработват и тестват ваксини, залагат на утвърдени методи, които се познават от години.

Проучванията показват, че за разлика от РНК ваксините тези на ДНК основа показват сигурност, но не толкова висока ефективност, особено при възрастните хора, обясни той и допълни, че ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" са тествани и върху хора с автоимунни заболявания, като до момента няма данни за влошаване на тези заболявания.

По негови думи голямата надежда за РНК ваксините е за създаване на индивидуални ваксини срещу конкретни видове рак.

Той прогнозира към лятото да настъпи облекчаване на ситуацията. Следващата зима по негово мнение отново ще има случаи и ще се налагат известни мерки, но не толкова строги.

Вирусът ще остане при нас трайно, но както всичко други вируси ще бъде част от многото заболявания, които с ваксини ще държим в шах, обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай