Четвъртък,

Грип Б си отива до 10 дни

От: СТАНДАРТ -
423
Грип Б си отива до 10 дни
A
A
A

До 10 дни втората грипна вълна ще отшуми. Това прогнозира пред бТВ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Тази година грипната епидемия беше много интересна. Първо се забави с месец и половина. След това много бързо случаите нараснаха и началото на февруари имаше пик. Накрая започна много бързо да намалява и не щеш ли се оказа, че грип Б, който тази година беше 5% от заболелите, изведнъж стана 12 пъти повече от грип А“, обясни Кантарджиев. Той поясни, че има няколко разлики между двата грипа. Една от тях е, че антивирусните лекарства, които са за грип А, не действат на грип Б или действат много слабо.

Друга разлика е, че от грип Б боледуват предимно децата и то в училищна възраст. Именно затова, според него, грипната ваканция е дошла навреме. „Детските градини и яслите работят поради няколко причини. Родителите на малките деца са много чувствителни към здравето им и ако детето има и най-малките признаци, самият родител гледа да го остави вкъщи“, каза проф. Тодор Кантарджиев. Той призова родителите на учениците да не ги изпращат в моловете. По-добре е да са на разходка навън.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com