Голям проблем за шофьорите с тестовете за дрога! Как да се реши

Алкохолът трябва да се изведе от анализа на тези лаборатории, казва лекар

Голям проблем за шофьорите с тестовете за дрога! Как да се реши | StandartNews.com

Строгите наказания за шофьори, хванати след употреба на алкохол или наркотици, предизвикаха в последните дни недоволство у водачите и правни експерти относно истинността на извършваните тестове. Според специалистите резултатите ще са най-малкото съмнителни, а има и проблем с това, че редица лекарства дават положителни проби за дрога.

Лабораториите за изследване на наличие на наркотици в кръвта на шофьорите трябва да бъдат извън силовите структури на министерствата, смята проф. Добрин Свинаров, началник на Клинична лаборатория и клинична фармакология в УМБАЛ „Александровска”.

„Алкохолът трябва да се изведе от анализа на тези лаборатории. Той се тества надеждно във всяка клинична лаборатория, а резултатът може да излезе за час. Ако това се случи, няма да нужда от инвестиции и допълнително обучение на кадри”, допълни лекарят пред Нова телевизия.

Според него създаването на списък с лекарства, които влияят на полевите тестове за дрога, няма да реши проблемите.

„В листовката ясно е написано дали лекарството влияе при шофиране и работа с машини. Ако е така, трябва да се знае, че всички препарати от тези лекарствени групи могат да дадат положителни резултати в тестовете. Разработката на такъв списък се оказва сериозна и сложна задача. Трябва да мине през 4 експертни съвета в Министерството на здравеопазването и да бъде обновяван непрекъснато. Това означава системна работа на компетентна комисия”, допълни той.

По думите му няма как да има повече от 3 лаборатории за тестване на дрога в страната, тъй като няма кадри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай