Ген. Мутафчийски подкара линейка

Той изпробва лично един от осемте напълно оборудвани реанимобила, които получиха екипите на ВМА

Ген. Мутафчийски подкара линейка | StandartNews.com

Шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски подкара линейка, за да изпробва лично един от осемте напълно оборудвани реанимобила, които получиха екипите на Военномедицинска академия (ВМА).

Генералът не е имал публични прояви отдавна, но предупрежденията му за бум на епидемията след охлабването на мерките се сбъдват по твърде притеснителен начин. Мутафчийски седна зад волана на линейката, облечен в лекарски екип.

Модерните реаномобили, които той изпробва, са закупени в началото на 2020 година, но са доставени със закъснение заради пандемията от COVID-19.  Те ще бъдат разпределени в отделните военни болници в страната, съобщиха от ВМА.

"Нашето разбиране е, че всеки български военнослужещ има право на качествена медицинска грижа, независимо в коя точка на България се намира. Поради това ние започнахме и поетапно обновяване на останалите ни болници, не само на софийската - и като ремонтни дейности, и от гледна точка осъвременяване на апаратурата", коментира ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който е началник на ВМА.

Той отбеляза, че дооборудването с подобни санитарни автомобили е от изключително значение с оглед изискванията по съюзническите ни задължения и покриване нуждите при провеждането на международни военни обучения.

"Особен акцент е изключителното им оборудване, за да се осигури бърза евакуация на болни и пострадали. Реанимобилите са добре заредени с кислород, с апарати за обдишване, с възможности за поддържане на жизнените функции по време на движение. Могат да доставят лежащо и седящо болни, тежко пострадали с гръбначно-мозъчни травми, което също е от особено значение и при бойните травми и военните обучения", подчерта генерал-майор Мутафчийски.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай