Ето как получаваме ваксина без да знаем

Има хипотеза, че малки количества от вируса създават имунитет, обясни топ имунолог

Ето как получаваме ваксина без да знаем | StandartNews.com
  • Има хипотеза, че малки количества от вируса създават имунитет, обясни топ имунолог
  • Те могат да попаднат в организма през маската без да създадат опасност от заразяване, каза доц. Велизар Шиваров

„От много време има хипотеза, че хората, при които вирусът преминава бариерата на маската и те са експозирани на малки количества вирус, всъщност получават жива ваксина в ниски дози и може да отключи имунен отговор. Тези малки количества не създават опасност от заразяване с вируса”. Това обясни имунологът доц. Велизар Шиваров в ефира на „Неделята на NOVA”. Тази теория датирала отпреди ваксинациите и откриването на ваксината.Той обясни, че глобалното разпространение на вируса показва, че няма особеност на населението, която да защитава от него.

ВИЖ ОЩЕ: Създава ли наистина маската имунитет? Експеримент!

„В нашата територия, доколкото знам, се спонсорират няколко големи проекта, които да изследват генетичните особености и предразположеността на българската популация към вирусите. Със сигурност мога да кажа, че на практика няма човек, които да разпознае вируса като чужд”, обясни имунологът. Доц. Шиваров е на мнение, че различните модели на държавите са заради ресурсите и политическите решения. Той смята, че преминаването към по-сериозни мерки е безсмислено, ако има голяма съпротива.

ВИЖ ОЩЕ: В Гърция: Не носиш маска - година затвор

„По-добре да се спазват по-леки мерки, но в по-голяма степен, отколкото да се налагат по-тежки мерки, които ще причинят по-голяма съпротива и противодействие”, смята имунологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай