Ето ги душманите на черния дроб. Внимавайте

Проблем не е само алкохолът

Ето ги душманите на черния дроб. Внимавайте | StandartNews.com

Алкохолът е един от най-опасните врагове на черния ни дроб. Но също така трябва да се помни, че има редица други хранителни продукти и дори лекарства, които могат да повлияят негативно на състоянието на този важен за хората орган, пише actualno.com.

Алкохолът, консумиран дори в малки количества, отравя черния ни дроб. Нещо повече – дразни стомашната лигавица, нарушава работата на червата, затруднява усвояването на храната, уврежда клетките на панкреаса и черния дроб. Дори малкото количество изпит алкохол, повишава нивото на холестерола в организма, увреждайки клетъчните мембрани на хепатоцитите, т.е. чернодробните клетки.

Захарта и по-специално фруктозата са толкова опасни за черния дроб, колкото и алкохолът. Струва си да добавим, че не става дума за фруктоза, която се среща естествено в плодовете, а за тази, добавена към напитки, сладкиши или преработени храни. Освен това глюкозо-фруктозният сироп и рафинираната захар имат отрицателен ефект върху регенерацията на черния дроб.

Сезонът на барбекюто започна, а на него често пъти присъства тлъстият свински врат.

Може би не знаете, но при готвене на месо на скара често се случва такава храна да загори и консумацията й е огромен проблем за черния дроб. Ние доставяме на тялото много канцерогенни полициклични ароматни въглеводороди.

Мазните меса трябва да бъдат заменени с птичи или чисто филе, а също така е чудесна идея да добавите храни, богати на омега-3 мастни киселини към вашето меню. В името на черния дроб трябва да се откажете и от преработеното месо, което е източник на наситени мастни киселини и холестерол, т.е. бекон, бекон, колбаси, колбаси и пастети.

Приемането на твърде много лекарства също може да допринесе за увреждане на черния дроб. Някои лекарства, особено тези, приемани хронично или еднократно, но в доза, надвишаваща терапевтичната, могат да доведат до увреждане на черния дроб и остра чернодробна недостатъчност.

Чернодробните функции също могат да бъдат нарушени, например от антидепресанти, така че е важно преди започване на лечението, напр. с трициклични антидепресанти, вземете съответните тестове.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай