Eкипът на ,Сърце и Мозък’ Бургас извърши първата в страната еднопортална робот-асистирана белодробна резекция

Водещият гръден хирург от световна величина, проф. Диего Гонзалез Ривас е в страната ни по покана на Българския Кардиологичен Институт.

Eкипът на ,Сърце и Мозък’ Бургас извърши първата в страната еднопортална робот-асистирана белодробна резекция | StandartNews.com

Водещият гръден хирург от световна величина, проф. Диего Гонзалез Ривас е в страната ни по покана на Българския Кардиологичен Институт. Той е специалист с изключителен опит,  оперирал в над 120 държави. Eкспертизата му обхваща белодробни трансплантации, лечение на тумори на белите дробове, дихателните пътища и медиастинума.

Проф. Ривас и екипът гръдни хирурзи на високотехнологичната ,Сърце и Мозък’ Бургас извършиха първата в България еднопортална робот-асистирана белодробна резекция.  Тази техника на минимално инвазивна интервенция е изключително подходяща за онкологично болни пациенти с белодробен карцином, особено при такива с труднодостъпни тумори на белия дроб.  Техниката Uniportal RATS е въведена в света от проф. Ривас едва преди две години, а страната ни една от малкото държави, в които тя е успешно приложена.

Пациентката, подложена на тази интервенция се възстанови изключително бързо. В рамките на 24 часа функцията на белия й дроб беше напълно възстановена, премахнати бяха всички дренажи,  беше захранена, изправена на крака и предстои да бъде изписана. 

Този тип операции се провеждат  в рамките на мастърклас, с цел обучение на български гръдни хирурзи. Над 20 специалисти от страната имаха възможност да наблюдават на живо, в реално време по телевръзка действията на екипа на ,Сърце и Мозък’, да задават въпроси, чуват коментарите и поясненията на опериращия екип.

Проф. Ривас отбеляза: „Сърце и Мозък може да се мери с най-добрите високотехнологични болници в света. Операционните зали са оборудвани отлично, включително с най-модерен апарат за роботизирана хирургия da Vinci с четири ръце. Дейността на клиниката по торакална хирургия е организирана на най-високо ниво, по оптимален и максимално ефективен начин. Достойни за уважение са демонстрираните знания и умения. Амбицията на лекарите за усвояване на нови оперативни техники са вдъхновяващи и мотивиращи за мен като ментор. Тази болница е една прекрасна инвестиция в здравеопазването на страната Ви.“

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай