Вторник,

Двойно повече линейки в София

От: СТАНДАРТ -
Двойно повече линейки в София
A
A
A

Двойно повече ще са линейките в София. Това стана ясно от брифинг на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Той отговори на въпросите на журналисти в двора на Центъра за спешна медицинска помощ - София министърът, заедно с директора на центъра д-р Георги Гелев и старши комисар Красимир Шотаров от Пожарната.

ВИЖ ОЩЕ: Тревога в София. Приемат в болница по формула

Осигурени са още 10 коли за Спешната медицинска помощ в София, в сряда ще се получат и 17 оборудвани нови линейки, съобщи проф. д-р Костадин Ангелов.

ВИЖ ОЩЕ: Бусове на полицията и таксита стават линейки

„Имаше затруднения в обслужването на пациенти в София. Затова решихме с министър Христо Терзийски и по разпореждане на премиера Бойко Борисов да се осигурят допълнително коли за Спешната медицинска помощ и по-специално за територията на София, където е най-големият проблем. Имаме 25 коли за дневно дежурство на разположение. От днес с още 10 коли екипите ще бъдат увеличени с почти 50% и се надяваме от днес да няма проблем с извозването на пациентите от дома им до лечебните заведения“, зави Ангелов.

„В сряда ЦСМП - София град и област ще получи 17 оборудвани нови линейки, които да бъдат включени към екипите, които обслужват гражданите на територията на град София. Така ще подобрим извозването на пациентите. Основният проблем, на който се дължеше ситуацията с чакането на хората, които имаха нужда от екипи, се дължаха на затрудненото приемане на пациенти в лечебните заведения“, допълни той.

Има около 40 000 интензивни легла в България, в София са 12 000, около 700 легла още са разкрити. Здравни заведения не са осигурили още легла, но има възможност. Изпълнителна агенция Медицински надзор ще провери какви са причините за забавянията в Информационната система", съобщи още министърът.

София е най-голямото огнище на коронавирус. Сигналите към Спешна помощ се увеличават, а заради недостиг на екипи и линейки спешните медици все по-често не успяват да се отзоват бързо на адресите.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички