Два вида лекарства само с електронна рецепта от 1 октомври

Така много по-лесно ще се проследява и ще се вижда колко рецепти не са изпълнени

Два вида лекарства само с електронна рецепта от 1 октомври | StandartNews.com

Министерството на здравеопазването има готовност от 1 октомври да има електронна рецепта за тези продукти, които бяха обявени, каза пред медиите ресорният министър проф. Христо Хинков. Той участва в медиен дискусионен форум на тема: „Актуални предизвикателства пред лекарствоснабдяването в България“.

Според проект на наредба на Министерството на здравеопазването от 1 октомври т.г.  две групи лекарства - антибиотици и лекарствени продукти за лечение на диабет, ще се изписват само и единствено с електронна рецепта.

Във връзка с електронната рецепта Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС), коментира, че така много по-лесно ще се проследява и ще се вижда колко рецепти не са изпълнени, както и какви лекарства са необходими. По думите му със задължителната електронна рецепта за антибиотици и лекарства за диабет ще се подобри контролът по предписването и отпускането им.

Маринов припомни, че БФС са един от моторите за дигитализация и за електронните рецепти, като добави, че са настоявали всички рецепти да са в електронен вид.

По темата за недостиг на лекарства здравният министър проф. Христо Хинков коментира, че се работи в посока лекарството задължително да бъде верифицирано, след което да бъде отписано, когато стигне до потребителя. Заместник-министърът на здравеопазването Илко Гетов допълни, че се предвижда информацията по отношение на наличността на лекарствата да стане по-видима.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай