Страната затваря. Какъв ще е ефектът

Надеждата е в средата на декември да има облекчение

Страната затваря. Какъв ще е ефектът | StandartNews.com

От тази вечер държавата е в частичен локдаун. Мерките, които правителството анонсира, влизат в сила точно в 23:30 и ще важат до 21 декември.

Надеждата е, че ефектът от тях ще се усети още в средата на декември. Главният здравен инспектор Ангел Кунчев обаче предупреди да не очакваме рязко облекчаване на правилата. По негови изчисления в момента между 10 и 15 процента от заразените с коронавирус у нас остават извън статистиката.

Целта на правителството е с въвеждане на новите мерки, след 2 или 3 седмици броят на новозаразените да намалее с поне 30%. Но дори и този оптимистичен сценарий да се случи, пак не може да се очаква пълно отваряне още от 21 декември. Разхлабване ще има, но поетапно. Пред NOVA Ангел Кунчев заяви, че въпреки огромния натиск върху здравната система, тя ще издържи.

Часове преди частичния локдаун доц. Кунчев е категоричен - строгите мерки са необходими и идват навреме.

„Влязохме в най-тежката фаза на епидемията и затова и мерките вече се различават от това, което имахме досега”, обясни Кунчев.

„Най-амбициозният план е да ги намалим с 30-35 процента. За мен това е много трудно за 2-3 седмици. Ако постигнем успех и намаление на смъртните случаи, ние смятаме да възстановим първо работата на детски градини и ясли и училищата за учениците до 4-ти клас. Тъй като за тях този процес е най-неравностоен”, обясни доц. Кунчев.  

Ваксината продължава да дава надежда за отшумяване на кризата, но все още има неясноти.

„В момента разработваме план, почти готов е, доставките няма да дойдат в никакъв случай едновременно”, обясни доц. Кунчев.

Темата с ефекта от ваксината пък е една голяма неизвестна, призна имунологът проф. Богдан Петрунов.

„Нито една от фирмите не е отговорила на тези 3 основни въпроса – Ще ни спести заразяването, ще ни спести ли смъртните случаи или ще ни спести разпространението? Никой не може да каже каква ще е трайността на имунитета, защото никой не го е видял”, обясни проф. Богдан Петрунов.

Според академика за имунизация не може да се говори по-рано от пролетта.

Оот днес всеки общопрактикуващ лекар в страната  вече има право да издава електронно направление за безплатен PCR. Част от медиците още внедряват системата, но първите издадени направления все пак са факт. В една от лабораториите признаха - вместо електронно направление, заобикаляли системата - с хартиено такова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай