Държавата закрепостява младите лекари

Ако специализират тук, ще им плаща, но после са длъжни да работят три години в същата болница

Държавата закрепостява младите лекари | StandartNews.com

Ако млад лекар иска да получи специализация и да не плаща за нея, той трябва да работи за съответната болница точно толкова време, колкото е траяла специализацията му. Това гласи проект, който променя наредбата за специализациите, оповестен на сайта на здравното министерство. В същото време държавата ще плаща за вземането на неговата специалност в размер на минималния праг. Единствено за хората, които се подготвят да станат лични лекари, стойността ще бъде 1,3 от прага, защото там липсват специалисти. Ако след трите години обучение болницата откаже да назначи специализанта си, тя трябва да върне парите на държавата. Ако се откаже той, връща отпуснатите средства сам. Обикновено периодът на специализацията трае три години.
Идеята на проекта като цяло има за  цел да облекчи специализациите на докторите, които досега се допускаха до тях след конкурс. В мотивите за проекта е записано, че благодарение на административния подход на държавата около 40 на сто от местата за специализанти се оказват незаети. Наблюдава се и закъснение в започването на специализации на младите лекари, тъй като кандидатстването може да се утвърди само два пъти в годината за определен брой места. В допълнение е посочено, че част от местата не могат да бъдат заети поради по-ниски оценки на конкурсния изпит за специализация. В допълнение се отчита и неудовлетвореност на младите специализанти, които заплащат такси от 180 лева на месец. 
Затова и новият проект дава възможността специализантите да бъдат утвърждавани директно от ректора, като това вече ще се случва не на два етапа, а целогодишно. Ако за дадена университетска болница се появят прекалено много кандидати, те ще бъдат отсявани не чрез конкурс, а чрез успеха от следването си, предвижда проектът. 

Стела Стоянова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай