Драмата с Елисавета! Как са опитали да я спасят

Официалното становище на пловдивската болница УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД

Драмата с Елисавета! Как са опитали да я спасят | StandartNews.com

Продължава драмата с починалата Елисавета Станева в пловдивската болница  УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД.

От УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив излязоха с позиция, относно подаден сигнал до Нова Телевизия от майката на тяхна пациентка, която твърди, че 27-годишната Елисавета е издъхнала в болничната стая в присъствието единствено на санитарка и не й е била оказана адекватна медицинска помощ.

От лечебното заведение е започнала обстойна вътрешна проверка по случая.

"Пациентката Елисавета Станева е дошла в Отделението по спешна медицина на 9 май в 9:30 часа с температура и болки. Същия ден в 12:45 часа е хоспитализирана в интензивния сектор на Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив. От постъпването й в болницата, са извършени редица изследвания и консултации с лекари и специалисти от различните клиники.

Назначена й е терапия освен за симптомите, с които е пристигнала в лечебното заведение, а и за придружаващото й заболяване "Тиреоидит на Хашимото", обясняват от лечебното заведение.

В позицията на УМБАЛ "Св. Георги" се казва още, че при една от консултациите се установява, че стойностите на TSH са завишени и че пациентката е преустановила сама приема на едно от лекарствата си, което води до влошаване на здравословното й състояние.

"Терапията, извършена от екипа на Клиниката по инфекциозни болести, дава резултат и пациентката се подобрява на следващия ден. Наблюдението, изследванията и терапиите продължават и в следващите дни", казват още от лечебното заведение.

В позицията се посочва, че дежурните медици, извикани от санитарката, са започнали веднага да прилагат реанимационни действия и сърдечен масаж с дишане уста в уста на момичето.

"На 14 май към 17:55 часа внезапно пада със загуба на съзнание. Регистрирано е спиране на сърдечната и дихателната дейност. Незабавно е започнала Кардиопулмоналната ресусцитация (КПР), съвместно с екип на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение", обясняват от болницата.

По данни от становището на началника на Клиника по инфекциозни болести доц. д-р Олиана Бойкинова, дежурната санитарка е пряк свидетел на случилото се. В момента на падането на пациентката същата е оставяла храната й и веднага е уведомила дежурния лекар и дежурната медицинска сестра, които са се отзовали незабавно и са започнали КПР", пише в становището.

Началникът на Отделението по обща и клинична патология доц. д-р Мария Колева - Иванова и нейният екип се очаква да издадат протокола от извършената на 16 май аутопсия. По предварителна информация е установено, че Елисавета Станева е починала от усложненията на основното си заболяване - кардиомиопатия.

От болницата обясняват още, че не са предоставили отговора си до близките на починалата пациентка заради факта, че проверката не е приключила изцяло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай