Драконово сърце плодът, който подмладява

Мистичното растения подобрява имунитета и бори диабета

Драконово сърце плодът, който подмладява | StandartNews.com
  • Новата мода в диетата: сладко като банан, кисело - като киви
  • Мистичното растения подобрява имунитета и бори диабета

Това е онзи фентъзи филм - Сърцето на дракона, в който смелият, но болен крал получава от дракона сърце, но в следваща битка двамата трябва да премерят сили за оцеляването на човечеството. Става дума за един екзотичен плод - питая или питахая, който доскоро опитваха само туристите ни по курортите на Тайланд и Филипините. Днес DragonHeart е неотменен атрибут на всяка сватбена церемония, краси празничните маси и е включен в новите модерни диети.

Питая го наричат азиатците, въпреки че корените му са в Латинска Америка. Днес обаче той се отглежда в тропическите страни, най-разпространен е във Виетнам. Известен е с много имена - драконов плод,драконово сърце, както и драконово око. Имена, свързани с дракони, плодовете получиха заради характерната си форма. С него са свързани много красиви легенди.

Формата на плода донякъде прилича на конус от смърч, той също е покрит с големи люспи - израстъци.  Заради характерната си форма се свързва с дракони. А както всеки маркетингов продукт, около него има куп красиви легенди.

Легендата

Една от тях ни отнася в топлия Тайланд, където навремето живеели древни дракони, които водели опас8ни и епични битки с хората, но въпреки свръхестествените си сили, не можели да победят силния човешки дух. В средата на една такава битка, звярът вече не можел да диша огън. Затова вместо пламък, в устата му се появявал божествен плод. Когато го пробвали, хората така го харесали, че започнали масово да преследват и унищожават драконите, които в крайна сметка изчезнали.

Днес плодът, приличащ на огромно сърце, покрито с пламък се нарича pitaya и се произвежда в Индонезия, Китай, Виетнам, Тайланд, Япония, Австралия, Израел, както и във Филипините и Хавай.

Принадлежи към семейството на кактусите. Цъфти като необичайно митично растение предимно през нощта. Чувства се чудесно в тропически климат и да дава плод за около 30-50 дни след първите цветя. По вкус този плод не отстъпва на сладостта на банана и киселината на леко неузрелия киви.

Но тук приликите свършват, защото люспите са меки и зеленикави, а самият плод има цвят от яркорозов до червен. Плодът има заоблена форма, поради което прилича на червено сърце, обгърнато от зеленикав пламък. От тази форма произлиза името DragonHeart. При благоприятни условия масата на питая може да достигне 1 кг, но по-често плодовете са от 200 до 700 g.

Кората се отлепва лесно, но не се консумира. Вътре е кремообразната пулпа, която може да е бяла, розова или яркочервена. Има много малки черни семена. Три сорта са познати. Червен. Този сорт има яркорозова кожа и бяло или кремообразно месо. Вкусът е прясно сладък, а миризмата наподобява миризмата на билки.Жълт. Черупката на този сорт е с ярко жълт цвят, наподобяваща дюля или банан на сянка. Вкусът е по-близо до сладък, отколкото до кисел, а ароматът е доста силен и приятен. Костарикански. При този сорт и кожата, и плътта са червени. Вкусът е много ярък, дори донякъде примамлив.

Драконовото сърце отдавна е част от кулинарните чудеса на Югоизточна Азия. Пулпът от плодовете се яде пресен, добавя се към салати и печени изделия. С него се украсяват масите, а в народните традиции Сърцето на дракона е неотменима част от сватбените фотосесии.

Вкусно, но и полезно

Освен че е вкусен, този плод е и много полезен, защото е истинско хранилище на витамини и полезни микроелементи. Плодовете съдържат:Витамини С, В1, В3, желязо, калий, фосфор, калций. И да богати на растителни фибри, които играят важна роля в нормализирането на процесите на храносмилане.Семената са богати и на танини.

В пулпата има висока концентрация на вещества, които могат да свързват свободните радикали. Това означава, че с тази храна може да забави процеса на стареене, да се намали риска от развитие на рак и да укрепят защитните системи на организма. Характерно за този екзотичен плод е, че може да коригира нарушенията на метаболизма на въглехидратите, намалявайки или увеличавайки количеството захар в кръвта.

Не по-малко е значението му за ставите - облекчава артрита и артрозата. Използва се в множество диети, защото е с ниско съдържание на калории - 100 г целулоза съдържа само 50 ккал, има и много фибри.

Малките семена също са много полезни, но трябва да се дъвчат добре преди поглъщане.

Изобилието от хранителни вещества прави драконовото сърце широко популярно в народната медицина. Използва се за лечение на различни заболявания - проблеми с панкреаса,с диабета, при повишена киселинност на стомашния сок, при нисък имунитет високата концентрация на витамин С помага да се заздрави организма, както и да се повиши зрението.

От стъблата на питаята се правят лекарства за лечение на хелминтоза, а семената, богати на танини , се използват за производството на лекарства за лечение на диария, премахване на отравяне с тежки метали и лечение на заболявания на гърлото.

Маска от плода облекчава слънчевите изгаряния, затова и масово се използва от туристите, които бързат да хванат тен. Има освежаващ и подмладяващ ефект.

Кулинарното чудо на Изтока

Като всеки екзотичен плод, има и противопоказания. Внимавайте с малките деца. Давайте им по малки парчета, за да следите дали не правят алергии. При прекомерна употреба идва лошото храносмилане, което води до диария, киселини и подуване на корема.

Има два основни начина за консумация на този плод:  Плодът се разрязва наполовина и след това пулпата се изяжда с чаена лъжичка така, както се яде сладолед от кофичка. Може също така кората да се отстрани, а пулпата да се нареже на филийки преди сервиране. В източната кухня го сервират на резенчета в собствена обелена обвивка, като отгоре го посипват с ярки и други малки парчета плодове.

Плодовете се развалят много бързо и са трудни за транспортиране, затова и този плод все още по нашите ширини е екзотика. Избягвайте да избирате плодове, които са твърде малки или твърде големи, за да не се сблъскате с презрели или неузрели плодове.Цветът на кората, независимо от сорта, трябва да бъде равномерен и наситен. Ако цветът не е еднороден, най-вероятно плодовете все още не са узрели.Незрелите плодове са твърди, зрелите плодове са забележимо по-меки. Ако люспите са сухи, а не зелени, плодовете са остарели.Ако има пукнатини, петна или изгнили места -изхвърлете ги веднага.Зрялото драконово сърце се разпада много бързо: трябва да се съхранява в хладилник и не по-дълго от 4 дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай