Доц. Атанасов: Няма пациенти фантоми в "Пирогов"

Разминаването е заради разликата между наименованието на клиничната пътека и диагнозата, казва завеждащият Клиниката по вътрешни болести

Доц. Атанасов: Няма пациенти фантоми в "Пирогов" | StandartNews.com

НЗОК проверява „Пирогов“ за 900 фалшиви хоспитализации. Заместник-министърът на здравеопазването заяви Александър Златанов, че съмненията са за „неотразени по изискванията хоспитализации“.

„Няма фантоми в нашата болница. Всички тези хора са били в болницата. 99% съм консултирал лично аз“, каза завеждащият Клиниката по вътрешни болести на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" доц. д-р Петър Атанасов в „Тази сутрин“.

Тези 900 пациенти са били приети за лечение на коронавирус в „Пирогов“, а след това са се връщали отново в болницата и „причината е така наречения postcovid синдром“, защото „няма кътче от човешкия организъм, който да не е засегнат от тази инфекция“, каза доц. Атанасов.

„Искам да поканя всеки един от тези пациенти, готов съм да изляза и да разговаряме с него тук“, заяви лекарят. Според него те са били манипулирани с междинна информация и внушения, затова са казали при проверките, че не са приемани отново в „Пирогов“.

По неговите думи не става въпрос за грешни обработени данни, тъй като „Пирогов“ е една от най-проверяваните болници, а разминаването е заради разликата между наименованието на клиничната пътека и диагнозата.

Няма пътека за „postcovid синдром“, а за диагноза цироза, но тези пациенти не са имали цироза, а са диагностицирани с чернодробна диагноза, която води до цироза, обясни Атанасов.

Според него е много лесно да се стресира пациентът, „като му се обадиш по телефона и го попиташ дали е бил приет с цироза, той естествено ще каже: „Не“. И той наистина няма цироза, а чернодробна недостатъчност“.

Завеждащият клиниката по вътрешни болести на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" смята, че пациентите са били манипулирани от проверяващите, които „им оставят телефон на конкретен адвокат, за да се консултират и да изкарат пари“.

Доц. Атанасов посочи, че при американците са регистрирани чернодробни проблеми при 29% от пациентите, изкарали коронавирус и у нас този процент е много по-малък.

„Не искам да се занимавам с пари, моите учители са ме учили, че моята професия е изкуство. Не искам да влизам във финансови взаимоотношения с пациентите си. Превърнаха ни професията в долна сергия“, заяви доц. Атанасов.

По неговите думи болница „Пирогов“ не е надхвърляла лимита по Здравна каса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай