Събота,

Допълнителни прегледи на учителите. Кога ги плащат

От: Редактор -
234
Допълнителни прегледи на учителите. Кога ги плащат
A
A
A

Учителите, преболедували COVID-19, ще имат право на допълнителни профилактични прегледи и консултации извън осигурените в рамките на задължителното здравно осигуряване.

Това е заложено в Националната програма "Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти", която беше публикувана за обществено обсъждане днес.

Профилактичните прегледи ще са свързани със сърдечно-съдови, стомашно-чревни, чернодробни, бъбречно-урологични, ендокринни, гинекологични, андрологични и кожни заболявания, болести на централната и периферната нервна система, на дихателната система, на опорно-двигателния апарат и на очите.

Прегледите ще се плащат от образователните институции, а Министерството на образованието и науката ще им възстанови до 15 лева от стойността на направения разход.

Предвидени са също 200 000 лева за рехабилитация на 2000 учители по програмата на НОИ.

Те трябва да имат установена диагноза, записана в направление от личен или лекуващ лекар. Рехабилитацията ще се осигурява за 10 групи заболявания. На всеки включен участник ще се възстановяват 100 лева от направените разходи.

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com