Неделя,

„ДОБЪР УСПЕХ С ДОБРО ЗРЕНИЕ!“

От: Стандарт -
„ДОБЪР УСПЕХ С ДОБРО ЗРЕНИЕ!“
A
A
A

Придружени от родителите си, усмихнати, но боязливо, децата следваха поканата на приветливите служителки към кабинетите на очна болница "Вижън".

Благородната инициатива, организирана от лекарите в клиниката, цели популяризирането на профилактиката на детското зрение. Голяма част от децата и техните родители не знаят, че малките ученици имат затруднения със зрението. Често тези, които не внимават в час, всъщност не виждат това, което се пише на дъската, защото имат т.н „ученическо късогледство“,  или намалено зрение за далеч. То може да се коригира с очила.

Друга част от децата, които отказват да четат и се оплакват от главоболие, всъщност имат скрити диоптри и необходимост от очила, които да ползват при четене и писане на домашните вкъщи.
„Навременната профилактика на детското зрение може да разрещи голям процент от проблемите при децата“ – разказва д-р Ганчева – „стига родителите да знаят, че причината може да се коригира с очила“.

Много от родителите, които водят децата на очен преглед, са притеснени от въпроса: има ли детето ми кривогледство, защото понякога близките забелязват кривене в едното око. „Plusoptix” e апарат, който изследва зрението на детето, без да се разширяват зениците и без да се докосват очите. Лекарят и апаратът са на разстояние от около метър и това помага на децата да приемат спокойно прегледа. Резултатът отчита диоптрите, ако има такива, но също така диагностицира и симптомите на кривогледство.

Навременното изследване при децата, може да ги предпази от развитието на така нареченото „мързеливо“ око, при което едното око става по-слабо от другото и води не само до намалено зрение, а и до ограничения при шофиране и избора на професия в бъдеще.

За изследване на задната част на окото се използва съвременния апарат “Eidon”, който също е безконтактен и без да се разширяват зениците прави дигитална снимка на задната част на окото. Изследването е важно при деца, страдащи от често главоболие, за проследяване на очните дъна при недоносени и деца, престояли след раждане в кувиоз. То е необходимо и за наблюдение състоянието на деца с установени очни заболявания, които изискват продължително проследяване.

Благодарение на съвременната апаратура и професионализмът на екипа от лекари, детския очен преглед се провежда по нов съвременен стандарт, без да е необходимо децата и техните родители да изпитват дискомфорта от разширяване на зениците, поставяне на неприятни, „щипещи“ капки, страх от предстоящия преглед. Тук бялата лекарска престилка не предизвиква уплаха и сълзи.

Грижата за нашите деца е въпрос на здравна култура на нацията. У нас хората с угрижени лица, които могат да се срещнат навсякъде, не поставят здравето си на първо място. Те се сещат за него, когато болестите настъпят.
Затова инициативата – предварителни профилактични прегледи на детските очи, ни радва много!

Жестът на екипа на Очна клиника „Вижън“ към днешните деца е грижа за здравето на бъдещите граждани на България от средата на XXI век.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички