Четвъртък,

До 20 януари Педиатрията ще заработи

До 20 януари Педиатрията ще заработи
A
A
A

До 20 януари догодина трябва да заработи интензивното отделение на столичната Детска болница, стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Ананиев бе на изслушване в парламента, инициирано от депутати от групата на „БСП за България“, които настояваха той да обясни кога ще бъде възстановен приема в интензивното отделение на лечебното заведение.

От 27 ноември децата на територията на София, при които е необходимо провеждането на интензивно лечение и дихателна реанимация, се осигурява от Александровска болница, от „Пирогов“ и от Национална кардиологична болница, след като в столичната Детска болница спряха приема заради липса на анестезиолози.

Здравният министър обяви, че в момента в отделението се извършва планов ремонт, който трябва да приключи до обявената от него дата, а паралелно с това се водят и преговори с двама анестезиолози, които да се включат в екипа, за да бъде осигурена работата на интензивния сектор.

Кирил Ананиев обяви още, че в болницата ще има и промяна на регистрационния режим. „Пациентите се записват в регистрационен журнал с часа на пристигане в болницата. Дава им се номер. На плановите бял, а на спешните – червен. При повикване с приоритет са спешните“, обясни той от парламентарната трибуна.

Проучва се възможността да се въведе и автоматизирана билетна система.

Силни критики към системата на здравеопазването отправи заместник-председателят на парламента и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер. За пример тя даде случаят със смъртта на 3-годишния Алекс, който почина от тежка двустранна пневмония.

„Проблемите са толкова сериозни. Този случай е само върхът на айсберга на системните проблеми в здравеопазването. Отговорът с клишета, че има стратегия, че има правителствена програма, че има решения, по които се работи, няма да помогнат. Стратегии може да има, програма може да има, но няма единна информационна система. Ако имаше „електронна здравна карта“, щеше да е ясно къде е ходило детето, какво му е изписано, кой и в колко часа го е прегледал. Ако имаше единна информационна система, станала легендарна вече, щеше да е ясно и кой ще носи отговорност“, смята д-р Джафер.

Според нея в България има „прекрасни лекари“, но „лошо здравеопазване“.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички