Директорът на СБАЛ по детски болести: Здравето на децата трябва да е приоритетна отговорност на държавата

ПРАВО НА ОТГОВОР ПО ПОВОД ПРЕССЪОБЩЕНИЕ НА „ТЪРГОВСКА ЛИГА”, ПУБЛИКУВАНО В „24 ЧАСА”, „ЕПИЦЕНТЪР” И „СТАНДАРТ” НА 18.10.2022Г.

Директорът на СБАЛ по детски болести: Здравето на децата трябва да е приоритетна отговорност на държавата | StandartNews.com

Здравето на децата трябва да е приоритетна отговорност на държавата.

Това заяви директорът на СБАЛ по детски болести д-р Благомир Здравков в право на отговор, изпратен до Standartnews, след публикация на медията от 18 октомври.

Ето я и цялата позиция на д-р Благомир Здравков и здравното заведение, която публикувамв без редакторска намеса като право на отговор:

ПРАВО НА ОТГОВОР ПО ПОВОД ПРЕССЪОБЩЕНИЕ НА „ТЪРГОВСКА ЛИГА”, ПУБЛИКУВАНО В „24 ЧАСА”, „ЕПИЦЕНТЪР” И „СТАНДАРТ” НА 18.10.2022Г.

ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА ТРЯБВА ДА Е ПРИОРИТЕТНА ОТГОВОРНОСТ НА ДЪРЖАВАТАОт мое име и от името на колегите, които присъстваха на пресконференцията в БТА на 18 октомври 2022г. по повод проектите за Национална детска болница - проф. д-р Иван Литвиненко (председател на Българската педиатрична асоциация), доц. д-р Йорданка Узунова (началник на Клиника по педиатрия в УМБАЛ „Лозенец”), проф. д-р Анна Кънева (началник на Клиника по детска кардиология в МБАЛ Национална кардиологична болница), доц. д-р Боряна Аврамова (началник на Отделение по детска клинична хематология в УМБАЛ „Царица Йоанна”-ИСУЛ) и др., съм упълномощен да опровергая твърденията на фирма „Търговска лига”, публикувани във Вашия сайт.Не отговаря на истината твърдението за „... заплахи към правителството и държавата за спиране на единствения готов npoeкт за детска болница”. Длъжни сме да уточним, че въпросният частен проект използва стари разработки на български педиатри до Министерството на здравеопазването, които са ангажирани със становища и предложения за изграждане на Национална детска болница. Държавна болница.

Странно защо частният предприемач възприема позицията на българските педиатри като заплаха.Не отговаря на истината и твърдението за „натиск върху парламента”, както и внушенията за наличие на конфликт на интереси. Нашият единствен интерес е подобряване на педиатричната здравна структура в България и построяване на държавна детска болница, която да осигурява комплексна педиатрична помощ. Равният достъп до здравеопазване на всяко дете и семейство е принцип, който отстояваме.Абсолютно неприемливи са намеците за вина на българските педиатри за лошо управление на болници в България, за недостига на медицински кадри и за пряка отговорност по повод по-високата детска смъртност в някои райони на страната. Това са сериозни проблеми на системата и за всеки е ясно, че решаването им зависи от ръководството на държавата, от институциите, от политическата конюнктура и от много други обстоятелства. Подобно твърдение издава непознаване на системата.

Нашата позиция е ясна и категорична и се базира на професионалния ни опит и на ежедневието ни, което е ангажирано с грижа за малките пациенти. Смятаме, че детското здравеопазване е приоритетна отговорност на българската държава и институциите. Познаваме отлично системите на педиатрично обслужване в европейските страни и се стремим да постигнем същата организация и ниво и тук. Навсякъде по света държавите стоят зад детското здраве и така трябва да бъде и у нас. Частните предприемачи са добре дошли да развиват проекти в извънболничната помощ и чрез редица програми и инициативи. Но не можем да приемем държавата да бъде принуждавана чрез всякакви методи да обслужва нечий частен интерес и то в толкова важна сфера, каквато е здравето на децата.

Смятаме за крайно некоректен тона, с който фирма „Търговска лига” комуникира в публичното пространство, както и нелепото замесване на името ми в последното й корпоративно съобщение, публикувано в определени медии.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай