Диетолог предупреди за опасността от преяждане с яйца

Еко какво е препоръчителното количество

Диетолог предупреди за опасността от преяждане с яйца | StandartNews.com

Диетоложката, член на Националната асоциация на диетолозите, кандидат на медицинските науки Дария Русакова каза, че прекомерната консумация след дълъг пост преди Великден заплашва здравословни проблеми. Тя говори за това в интервю за Ura.ru.

Русакова припомни, че богатите на холестерол яйца са доста тежка храна. Тя разкри опасностите от прекомерната консумация на твърдо сварени яйца и предупреди за обостряне на панкреатит и холелитиаза. Според лекаря продуктът натоварва много и черния дроб.

„По правило проблемите, дължащи се на прекомерната консумация на яйца, възникват поради факта, че по време на поста преди Великден тялото спира да произвежда достатъчно ензими, които са в състояние да усвоят сложната храна от животински произход. В резултат на това хората могат да получат обостряне на холелитиаза и панкреатит, с различни чревни проблеми. Особено ако ядете яйца и козунаци в големи количества “, обясни експертът.

Специалистът препоръча по време на едно хранене да не се консумират повече от две яйца. Според нея човек трябва да излиза от дългото гладуване плавно, като се яде храна в малки количества. Русакова допълни, че тялото е изправено пред голямо натоварване от яйца и козунаци.

„Най-много страдат тези, които имат предразположение към панкреатит, нарушения на стомашно-чревния тракт, холелитиаза, както и възрастните хора, тъй като имат нарушена двигателна функция на стомашно-чревния тракт и ензимната система не работи при правилно ниво. Затова вече им е прекалено да ядат повече от две яйца и над 300 грама козунак наведнъж“, заключи лекарят.

По-рано диетологът Ирина Писарева даде съвети за готвене на козунак. Тя препоръча да се направи без добавяне на олио и сушени плодове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай