Десетки нови случаи на хепатит С открити в София

Безплатното изследване за хепатит С в УБ "Св. Иван Рилски" продължава до края на месеца

Десетки нови случаи на хепатит С открити в София | StandartNews.com

44 нови случая на хепатит С са открити при безплатните прегледи, които втори месец се провеждат в Университетска болница "Св. Иван Рилски" в София. Кампанията е под мотото "Да открием липсващите 69 000". Тя е фокусирана към хората на възраст от 34 до 69 години. Смята се, че те са били изложени на най-голям риск от заразяване, предвид факта, че вирусът на хепатит С е открит едва през 1989 година.

Повече от 1 800 души са се изследвали безплатно за хепатит В и С от началото на кампанията в средата на юли. Открити са 44 нови заразени, 2/3 от които - мъже. Някои идват от любопитство, други имат някакви симптоми и искат да проверят статуса си. 18 от новооткритите заразени обаче не са е явили на допълнителен преглед, след като са били уведомени, каза за БНР началникът на Централната лаборатория на болницата д-р Ирена Иванова.

"Това е притеснително за самите тях, защото могат да станат причина някой друг да се зарази. Просто това остава така в пространството. Хепатит С вече е лечимо състояние и просто хората няма от какво да се страхуват. Те могат да бъдат излекувани и това ще подобри качеството им на живот", обясни тя.

Извън кампанията хората рядко се изследват за хепатит С - най-често при предстоящо екзотично пътуване или по медицински показания, допълва д-р Иванова: "Ако има някакви оплаквания, ако по случайност се установят леко завишени чернодробни ензими, трябва да се изключат всички възможни варианти. Тоест пак стигаме до момента, когато човек трябва да се замисли за себе си, да си направи едни рутинни лабораторни изследвания и ако има нещо извън приетите референтни граници, просто да се потърси причината. Като това може да е нещо съвсем безобидно - примерно прием на един парацетамол".

1,3 на сто от българите са инфектирани с хепатит С, а при настоящото изследване честотата на откриване на заболяването е по-висока, коментира проф. Деян Желев от екипа на Клиниката по гастроентерология на болница "Св. Иван Рилски", където се намира най-големият център за лечение на вирусни хепатити у нас.

"За съжаление инфекцията протича абсолютно безсимптомно. Хората нямат никакви оплаквания, нищо не ги отличава от здравите лица, така че единственият начин да се постави диагнозата своевременно е да се проведе изследване за вирусните хепатити В и С", каза професорът.

При четирима от новозаразените с хепатит С е установен напреднал стадий на чернодробна цироза, а двама са с рак на черния дроб. 26-ма са прегледани в клиниката, посочи проф. Желев: "Това са тежки усложнения, които изискват много усилия и много средства за лечение. Целта е да се изследваме рано, да диагностицираме пациентите рано, тогава, когато и лечението е най-ефективно, а в днешно време разполагаме наистина с много високоефективна терапия, която е способна да излекува или да елиминира вируса в до 100% от случаите."

Лечението е няколко месеца с всекидневен прием на таблетки и се поема изцяло от здравната каса. Излекуването е пълно, но е възможно повторно заразяване, предупреждава хепатологът проф. Деян Желев. Най-застрашени са хората от рисковите групи: "На всички тях, след ефективното лечение, препоръчваме периодично проследяване - поне веднъж годишно, за да сме сигурни, че няма да има реинфекция. Нещо много важно -  в стандартния тест, антитялото срещу хепатит С след излекуването остава положително като маркер за тази инфекция през целия живот и начинът да се установи нова инфекция е специализирано определяне на вирусната РНК в кръвта".

По официални данни болните от хепатит С у нас са около 77 000, но 90 на сто от тях изобщо не подозират, че са заразени. Това прави около 69 000 българи, които трябва да бъдат открити преди болестта в тях да е навлязла в напреднала фаза, когато, освен че е много по-скъпо, лечението не винаги е резултатно.

Кампанията за безплатно изследване за хепатит С в УБ "Св. Иван Рилски" продължава до края на месеца. Изследвания се правят всеки работен ден от 8 до 14 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай