Дечев напуска НЗОК, опарил се от котлона

Заяде се с министъра на изпроводяк

Дечев напуска НЗОК, опарил се от котлона | StandartNews.com

 

Управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев заяви, че ще се оттегли от поста. Направи го докато даваше интервю по Дарик радио, в което обясняваше как пратил писмо на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за нормативен пропуск относно заплащането с обществен ресурс на лекарства и диетични храни за специални медицински цели.

Управителят на здравната каса се аргументира с това, че е поел ангажимент само за един мандат, който приключва настоящият мандат, но посочените от него примери за нередности в системата трябваше да обяснят причините за решението му.

Основните му противоречия се оказаха, че са с  министър Ананиев, по отношение на третирането на частните болници като галено дете на системата, защото нито търгове ги хващали, нито пращали отчетите си. Отношенията мужду двамата се обтегнали заради това как да плаща увеличените заплати на медицинските сестри. А сега се влошили още повече заради липса на информационна система.

НЗОК заплаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, отколкото същото за държавна и общинска, каза още Дечев. Парадоксът за това пък бил резултат от законови текстове на здравните власти, които той определи като лобистки.

Дечев уточни, че в няколко случая през 2019 година здравната каса е поставяна пред свършен факт и пример за това било обещанието на здравния министър Кирил Ананиев, че ще даде 50 млн. лв. на медицинските сестри от бюджета на държавата. Изведнъж обаче се оказало, че това няма как да стане и средствата трябва да се осигурят от здравната каса.

Резултатът от тази политика е, че се наказват работещите болници, а парадоксалното е, че предложенията в здравеопазването идват от хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети, заяви още Дечев, визирайки здравния министър Кирил Ананиев.

Според Дечев се налага основна ревизия на здравната каса, защото инситуцията не е адекватна на промените, които са настъпили в последните 20 години от съществуването й.

Нужни са не повече от шест здравни каси за цялата страна, а не 28, както е в момента, но една година преди парламентарни избори такава промяна била невъзможна.

Налага се ограничаване на броя и на болниците, както и въвеждането на редица реформи, които по думите на Дечев екипът на здравното министерство не е успял да предприеме.

За да се случат обаче те, трябва да има унисон в действията на екипа на касата с екипа на министерството, посочи още Дечев и добави, че мандатът му изтича на 12 март, а ангажиментът, който е поел, е да бъде управител на касата в рамките на един мандат. Всъщност, той довършва мандата на Камен Плочев.

В няколко случая през годината каруцата беше поставена пред коня. Първият случай беше с тези 50 милиона за сестрите, за които беше обещано, че ще се дадат от бюджета на държавата. Най-парадоксалното е, че това го предлагат хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети, добави Дечев, очевидно визирайки министърът

Беше казано - да ги даде касата. За да стане това, единственият начин е като се повишат цени на определени дейности. Повишиха се цени, това не доведе до нищо и след три месеца тръснахме друга идея, без касата да знае - увеличаваме цени на клинични пътеки, даваме 200 милиона и поставяме касата под свършен факт. Реалният резултат е такъв - ние наказваме работещите болници. Два пъти разбрахме, че котлонът пари и продължихме да го пипаме," коментира Дечев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай