Д-р Симидчиев: Нужен е план за индийския щам!

За предотвратяване на навлизането му у нас

Д-р Симидчиев: Нужен е план за индийския щам! | StandartNews.com

Необходимо да се разработи специализиран план за предотвратяване на навлизането на индийския щам на Covid-19 в България. Това коментира пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев, председател на комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание. Той изтъква, че летището в Анкара е много близо до нас, а то е основното, през което минава трафикът от Индия до Европа. 

Според бившия председател на парламентарната комисията по здравеопазване управлението на Covid кризата в страната трябва да продължи на базата на цифри и данни. Според него не е важно дали този орган ще се казва оперативен щаб или експертен съвет.

Пулмологът изтъква още, че честата смяна на министри е белег на последните 30-ина години. Причината за това не се крие единствено в личността на министъра, а и в системата на това как функционира здравеопазването.

„То е до голяма степен без ясни правила и стратегия, според която науката да е водеща във всяко едно действие. Това трябва да се промени и качеството на медицинската услуга трябва да е в центъра на здравната система. Начините на организация и на финансиране трябва да отстъпят назад", каза още д-р Симидчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай