Понеделник,

Д-р Кунчев: Ваксините отново не достигат

129
Д-р Кунчев: Ваксините отново не достигат
A
A
A

"Само районът на Централна Южна България е останал да бъде снабден с ваксини от днес. Това са областите Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска, Кърджалийска и Хасковска". Това каза за БНР д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, цитирайки информация от фирмата дистрибутор. Той уточни, че до края на седмицата личните лекари и в тези области ще бъдат снабдени с ваксини, за да могат да обслужат записалите се хора.

Тази година в България влязоха два пъти повече ваксини - 280 000 дози, конкретизира д-р Кунчев и добави, че въпреки това те не стигат. От тях 120 000 са за безплатната ваксинация на възрастните хора, а 160 000 са влезли в аптечната мрежа.

 

Според д-р Кунчев интересът към противогрипните ваксини се е увеличил през последните години, но е трудно да се предвиди какъв брой са необходими, за да бъдат поръчани достатъчни:

"Години на ред в България се внасяха около 100-130 хиляди дози и в някои години 1/3 от тях бяха бракувани, защото не са били използвани. Естествено всяка прогноза се базира на използваното през предишния сезон. Когато ние сме залагали това количество - около 10% от рисковото население, имаше големи страхове, че тя няма да бъде оползотворена изцяло. Очевидно се променя ситуацията - и миналата година в края на октомври свършиха ваксините в аптечната мрежа, сега се повтаря ситуацията", обобщи д-р Кунчев, според когото хората са осъзнали необходимостта от предпазване.

По думите му, на базата на търсенето от тази година, е ясно, че на отделни места може да има недостиг на ваксини.

"Преценката е на личните лекари на кого преимуществено да поставят ваксина, с оглед да се покрият хора, които са с най-рискови и за които усложненията от едно грипно заболяване могат да бъдат много тежки, дори фатални", каза гой в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

Кунчев обясни, че групата на хората над 65-годишна възраст са основната жертва на грипната епидемия и уточни, че такава е и практиката в страните от ЕС.

"Там, където има останали количества ваксини, чрез фирмата дистрибутор те ще бъдат доставени на други лекари, които имат недостиг от тях, за да бъде 100% усвоена ваксината", каза още главният държавен здравен инспектор. Ваксините могат да бъдат използвани само през настоящия период и през януари вече не могат да бъдат поставяни, обясни той.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички