Д-р Кунчев: Ваксините отново не достигат

Хората осъзнават необходимостта от предпазване от грипа, каза специалистът

Д-р Кунчев: Ваксините отново не достигат | StandartNews.com

"Само районът на Централна Южна България е останал да бъде снабден с ваксини от днес. Това са областите Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска, Кърджалийска и Хасковска". Това каза за БНР д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, цитирайки информация от фирмата дистрибутор. Той уточни, че до края на седмицата личните лекари и в тези области ще бъдат снабдени с ваксини, за да могат да обслужат записалите се хора.

Тази година в България влязоха два пъти повече ваксини - 280 000 дози, конкретизира д-р Кунчев и добави, че въпреки това те не стигат. От тях 120 000 са за безплатната ваксинация на възрастните хора, а 160 000 са влезли в аптечната мрежа.

 

Според д-р Кунчев интересът към противогрипните ваксини се е увеличил през последните години, но е трудно да се предвиди какъв брой са необходими, за да бъдат поръчани достатъчни:

"Години на ред в България се внасяха около 100-130 хиляди дози и в някои години 1/3 от тях бяха бракувани, защото не са били използвани. Естествено всяка прогноза се базира на използваното през предишния сезон. Когато ние сме залагали това количество - около 10% от рисковото население, имаше големи страхове, че тя няма да бъде оползотворена изцяло. Очевидно се променя ситуацията - и миналата година в края на октомври свършиха ваксините в аптечната мрежа, сега се повтаря ситуацията", обобщи д-р Кунчев, според когото хората са осъзнали необходимостта от предпазване.

По думите му, на базата на търсенето от тази година, е ясно, че на отделни места може да има недостиг на ваксини.

"Преценката е на личните лекари на кого преимуществено да поставят ваксина, с оглед да се покрият хора, които са с най-рискови и за които усложненията от едно грипно заболяване могат да бъдат много тежки, дори фатални", каза гой в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

Кунчев обясни, че групата на хората над 65-годишна възраст са основната жертва на грипната епидемия и уточни, че такава е и практиката в страните от ЕС.

"Там, където има останали количества ваксини, чрез фирмата дистрибутор те ще бъдат доставени на други лекари, които имат недостиг от тях, за да бъде 100% усвоена ваксината", каза още главният държавен здравен инспектор. Ваксините могат да бъдат използвани само през настоящия период и през януари вече не могат да бъдат поставяни, обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай