Д-р Гюлев: След вирусни инфекции децата често страдат от отити и ларингити

При съмнение за настъпило усложнение, родителите да избягват самолечението, препоръчва д-р Атанас Гюлев

Д-р Гюлев: След вирусни инфекции децата често страдат от отити и ларингити | StandartNews.com

Оборудвана с последно поколение апаратура, структурата предлага ефективно хирургично лечение при хронично затруднено носно дишане, хъркане, сънна апнея, отпускане на мекото небце или уголемяване на сливиците

В  момента наблюдаваме относително затишие при сезонните вируси, в смисъл, че броят на пациентите понамаля в сравнение с двете вълни - от грип А през декември-януари и после март-април от грип Б, но ежедневно преглеждаме и лекуваме хора с вирусни инфекции на горните дихателни пътища, коментира д-р Атанас Гюлев, началник на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на УМБАЛ „Пълмед”- Пловдив. Той уточнява, че най-засегнати са децата в предучилищна възраст, които най-често страдат от усложнения от тези вирусни инфекции, главно отити и ларингити.

Според него най-добрият съвет, който може да се даде на родителите за предпазване на малчуганите е да избягват контакти на децата с видимо болни хора, да избягват струпванията на големи групи и да ги обличат подходящо за все още променливото време навън.

Важно е също при първата поява на симптоми, родителите да не позволяват носът на детето да остава трайно запушен, посочва докторът и подчертава, че трябва да сложат своевременно подсушаващи капки за нос и да промиват със солен разтвор, за да избегнат усложнения като отити и синуити.

Д-р Гюлев, който е трето поколение УНГ специалист, наследил професията от баща си и дядо си, препоръчва при съмнение за настъпило усложнение, родителите да избягват самолечението, особено с антибиотични капки и сиропи, а да потърсят специалист, който да назначи подходяща терапия.

Хирургическите интервенции са важно направление от дейността на екипа на отделението. Наскоро структурата бе оборудвана с последно поколение система за минимално инвазивна аблация на тъканите, благодарение на която може да предложи ефективно хирургично лечение на пациентите си, които страдат от хронично затруднено носно дишане, хъркане, сънна апнея, отпускане на мекото небце или уголемяване на сливиците.

Докторът изтъква, че системата следи състоянието на тъканите по време на процедурата и позволява прецизно и безкръвно отстраняване на проблемите, без засягане на околните структури. Това осигурява на нашите пациенти минимален постоперативен дискомфорт и кратък период на възстановяване, добавя той

По отношение на проблемните сливици, д-р Гюлев посочва, че индикация за оперативно лечение са честите повтарящи се инфекции за кратък период от време, силно уголемените сливици (3 и 4 степен), които крият риск от развитие на обструктивна сънна апнея, преминаването на инфекцията от самите сливици към околните тъкани или усложнения в други органи като сърце, стави и бъбреци, причинени от хронично болните сливици.

„Тези правила се отнасят както за детската възраст, така и за възрастните. При малките пациенти по-чест проблем е аденоидната вегетация или така наречената „трета сливица“ или „носна сливица“. Ако тя не се диагностицира или не се отстрани навреме, може да настъпят трайни увреждания на носното дишане, слуха и захапката”, допълва д-р Гюлев.

Той обобщава, че при правилно извършена процедура и пълно премахване на сливичната тъкан в носоглътката, вероятност за повторно „израстване“ на третата сливица практически не съществува.

За да предложат на пациентите си сигурни резултати, специалистите от отделението са  възприели практиката да оперират трета сливица под ендоскопски контрол. Ендоскопията на нос и горни дихателни пътища е рутинен метод за диагностика в съвременната оториноларингология и нашият екип не изостава в това направление, казва докторът и  набляга на факта, че под ендоскопски контрол извършват също ендоназална хирургия при заболявания на синусите и проблеми с носното дишане.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай